Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Glitteriä ylle ja glögi lämpenemään! Tässä ovat uudet herkut pikkujouluihin

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Piia Arnould
Julkaistu: 12.11.2021
|
Muokattu: 12.11.2021
Pienet makupalat ja suolaiset leivonnaiset ovat iso osa pikkujoulujen tunnelmaa. Tee nopeita ja helppoja suupaloja ja paista vikkelästi valmistuvia pieniä flammkuchen-pizzoja. Kokoa cocktailpalat rennoksi tunkutarjottimeksi. Se on pikkujoulujen hitti numero yksi!

Oi kuusipuu! Tunge joulukuusi täyteen makupaloja

Pikkujouluna voit päästää mielikuvituksen lentoon! Ota esille minitomaatteja, oliiveja, mozzarellapalloja ja muita juustoja sekä chorizo-makkaraa ja suolakeksejä – tai kokoa tunkutarjotin omista suosikkiherkuistasi! Asettele naposteltavista joulukuusi, sijoita palat kranssin muotoon tai ihan vain sikin sokin tarjoiluvadille. Tärkeintä on, että tunkutarjottimella on houkuttelevan hyviä herkkupaloja, joita saa napostella ystävien seurassa.

Tee pikkujoulun taika: kypsytä siika sitruunassa

Juhlijat arvostavat suolaisia suupaloja, esimerkiksi näitä pieniä paahdettuja leipäsiä, joiden päällä on keko smetanaista siikatartaria. Kalatartar on helppo tehdä: hienonna sitruunamehussa raakakypsytetty kala ranskankerman joukkoon, mausta ruohosipulilla ja lusikoi leiville. Helppoa ja niin ylittämättömän hyvää, että näitä tartarleipiä kannattaa tehdä paljon!

Paista pizzan pikkuserkku: saksalainen flammkuchen

Flammkuchen eli liekkipiiras muistuttaa valkoista pizzaa, sillä siihen sipaistaan pizzakastikkeeksi ranskankermaa. Pikkujoulujen liekkipizzat syntyvät kätevästi valmiista voitaikinasta. Mausta ranskankerma sinapilla, sipaise se taikinapaloille ja paista pizzapalat lähes kypsiksi ennen kuin lisäät ilmakuivatun kinkun paahtumaan pikkupizzojen pinnalle. Herkuttele rapsahtavan rapeina eli uunituoreina.

Näitä ei voi vastustaa! Pähkinäiset juustopopsit

Tee pehmeästä juustosta suolaisia juustotikkareita. Muotoile juustopallot vuohenjuustosta ja maustetusta tuorejuustosta sekä ruohosipulilla maustetusta pähkinä-karpalorouheesta. Jähmetä suolaiset cakepopsit jääkaapissa ja tökkää varreksi suolatikku.

Rosolli ranskalaisittain: leivo jouluinen juuresgalette

Säästä varsinainen rosolli joulupöytään, mutta kokkaa aineksista herkkua jo pikkujouluna. Leivo rosollin maut ranskalaiseen maalaispiirakkaan eli galetteen. Paahda ohuen ohuet juuresviipaleet lyhyesti uunissa ja lado ohuelle piirakkapohjalle ranskankerman päälle. Ja kun kerran rosollista on kyse, ethän unohda ihanasti suolaisia kurkkuja!

Joulunpunaista: punajuuripestolla täytetty joulukranssi

Leivo suolaisten suupalojen tai juustotarjottimen kyytipojaksi pähkinäisellä pestolla täytetty suolainen leipäkranssi. Mausta juustoinen punajuuripesto timjamilla. Kranssin kierteet saat näkyviin, kun viipaloit rullan saksilla ja taivutat viipaleita hieman kyljelleen.

Vinkki voitaikinaleipurille: kylmä taikina kiertyy kauniimmin

Unohda leipätikut – täältä tulevat voitaikinasta tehdyt rapeat juustokierteet! Ripottele mausteet, juustoraaste ja seesaminsiemenet voitaikinalevylle, joka on voideltu kananmunalla. Leikkaa levy suikaleiksi, mutta älä pyöritä vielä, vaan laita taikinasuikaleet jääkaappiin. Kylmiin suikaleisiin saat napakat kierteet. Paista heti ja herkuttele pian!

Sitten vielä suut makeaksi! Leivo ihana levykakku

Porkkanakakku on klassikko, joka taipuu kääretortuksi, kuppikakuksi ja kekseiksi sekä nyt myös levykakuksi, joka on omistettu joululle. Piparkakkumausteella maustettu porkkanalevykakku on pikkujoulujen itseoikeutettu vieras. Syntisen hyvä kakku on parhaimmillaan kuuman glögin kanssa!

Katso lisää herkullisia ideoita pikkujouluihin: