Täytetty joulukranssi

arvosana5/5

(2)arviota
16 Palaa

Noin 2 tuntia (josta 30 min aktiivista)

Pähkinäisellä punajuuripestolla täytetty saksittu suolainen kranssi on näyttävä pikkujoulupöydän tarjottava. Leipäkranssi on myös joulun maistuvin lahja!

Ainekset

MääräAinesosa
3 dlvettä
25 g(½ pkt) hiivaa
1 rklsokeria
1 tlsuolaa
7 dlvehnäjauhoja
3 rklrypsiöljyä

Punajuuripesto

2 - 3 kpl(200 g) punajuurta
1 - 2 kplvalkosipulinkynttä
2 dl(100 g) saksanpähkinöitä
80 g(2 dl) parmesaania tai muuta voimakasta juustoa raastettuna
3/4 dlrypsiöljyä
2 rklsitruunanmehua
2 rkltimjamia hienonnettuna
1/2 tlsuolaa
1/4 tlmustapippuria rouhittuna

Valmistus (Uuni 200°C)

  1. 1

    Pese punajuuret ja keitä vedessä kypsiksi. Jäähdytä.

    MääräAinesosa
    2 - 3 kpl(200 g) punajuurta
  2. 2

    Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita sokeri, suola ja osa jauhoista taikinaan. Vaivaa loput jauhot käsin. Lisää loppuvaiheessa öljy. Kohota taikina liinan alla lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia tai kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.

    MääräAinesosa
    3 dlvettä
    25 g(½ pkt) hiivaa
    1 rklsokeria
    1 tlsuolaa
    7 dlvehnäjauhoja
    3 rklrypsiöljyä
  3. 3

    Kuori ja paloittele jäähtyneet punajuuret. Kuori valkosipulit. Soseuta peston ainekset tahnaksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa.

    MääräAinesosa
    1 - 2 kplvalkosipulinkynttä
    2 dl(100 g) saksanpähkinöitä
    80 g(2 dl) parmesaania tai muuta voimakasta juustoa raastettuna
    3/4 dlrypsiöljyä
    2 rklsitruunanmehua
    2 rkltimjamia hienonnettuna
    1/2 tlsuolaa
    1/4 tlmustapippuria rouhittuna
  4. 4

    Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle työpöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Kauli taikina noin 40 x 60 cm:n kokoiseksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Kääri levy pituussuunnassa tiukalle rullalle, käännä saumapuoli alaspäin ja muotoile rulla kranssiksi leivinpaperille pellille. Nipistä liitoskohta kiinni ja jauhota kranssin pinta kevyesti.

  5. 5

    Leikkaa kranssi saksilla 3 cm:n paloiksi melkein pohjaan saakka. Kääntele palat limittäin leikkauspinta ylöspäin. Kohota peitettynä noin 30 minuuttia.

  6. 6

    Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Resepti:
Anne, S-kokeilukeittiö
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
11.11.2021
|
Päivitetty: 25.9.2025

Samankaltaisia reseptejä