1. Rutkasti C-vitamiinia
Päivän C-vitamiinit saat jo kahdesta appelsiinista – paitsi jos popsit makean Tarocco-veriappelsiinin. Niitä riittää yksi.
Taroccon C-vitamiinipitoisuus on korkeampi kuin minkään muun sitrushedelmän. Myös muut veri- ja puoliveriappelsiinit sisältävät rutkasti C-vitamiinia, jota elimistö tarvitsee esimerkiksi raudan imeytymiseen ja kollageenin muodostumiseen. Kollageeni on tärkeä esimerkiksi haavojen paranemiselle.
Appelsiineja saa syödä niin paljon kuin jaksaa, sillä yliannostuksen vaaraa ei ole. Ylimääräinen C-vitamiini poistuu elimistöstä luonnollista reittiä.
2. Kuituja lohkoista
Appelsiinitäysmehuissa voi olla yhtä paljon C-vitamiinia kuin itse appelsiinissa, mutta kun syöt hedelmän lohkoina, saat enemmän myös vatsaystävällisiä kuituja.
3. Lisää kalsiumia
Appelsiini saattaa myös olla maitoa karttavan suosikkihedelmä, sillä se sisältää yllättävän paljon kalsiumia. Yhdessä isossa appelsiinissa on lähes saman verran kalsiumia kuin desissä maitoa.
4. Hyvää tekevä punainen
Veriappelsiinit erotellaan puoli-, täys- ja tummaveriappelsiineiksi. Puoliveriappelsiinissa hedelmäliha on kokonaan tai osittain punaista mutta mehu keltaista. Tummimpien veriappelsiinien malto on lähes mustanpuhuvan violettia. Väri tulee appelsiinien sisältämästä lykopeenista ja antosyaanista. Ne ovat myös vahvoja antioksidantteja, jotka tutkimusten mukaan saattavat suojata sydän- ja verisuonisairauksilta sekä ehkäistä tulehdusta.
5. Monipuolinen maku
Veriappelsiinin makeus toimii leivonnassa ja happamuus ruoanlaitossa. Purista tai lohko veriappelsiinia kala-, liha- tai broileriruokaan. Risotot ja pastat suorastaan rakastavat veriappelsiinia. Tuttu appelsiini puolestaan sujahtaa luontevasti hedelmäsalaattiin, mehuksi tai viipaleina uunilohen päälle.