Veriappelsiinirisotto
30 min

Nappaa talteen!
Veriappelsiinien satokausi on lyhyt, joten niitä kannattaa nauttia sesonkiaikaan vaikka joka päivä! Tarjoa raikas ja täyteläinen risotto sellaisenaan tai grillattujen katkarapujen, paistetun lohen tai broilerin kanssa.
| 4 kpl | veriappelsiinia |
| 8 dl | vettä |
| 2 kpl | kasvisliemikuutiota (gluteenitonta) |
| 1 kpl | sipuli |
| 3 kpl | valkosipulinkynttä |
| 1/2 | ruukkua timjamia |
| 2 rkl | oliiviöljyä |
| 3 dl | risottoriisiä |
| 50 g | parmesaanijuustoa |
| 125 g | (1 prk) ranskankermaa |
| 1/2 tl | rouhittua mustapippuria |
| ripaus suolaa |
- 1.
Pese veriappelsiinit huolellisesti kuumalla vedellä. Raasta yhden appelsiinin kuoriosa ja laita sivuun. Poista appelsiinista kuoren valkoinen osa ja viipaloi appelsiini. Puserra loppujen appelsiinien mehu, yhteensä noin 3 dl.
- 2.
Kuumenna vesi kattilassa ja lisää liemikuutiot. Pidä liemi kuumana.
- 3.
Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Silppua timjami.
- 4.
Kuumenna öljy kattilassa, lisää sipuli, valkosipuli, timjami ja appelsiininkuoriraaste. Kuullota sekoitellen 1 minuutti. Lisää riisi ja kuumenna sekoitellen, kunnes riisi muuttuu läpikuultavaksi. Kaada 3 dl appelsiinimehua kattilaan. Kuumenna keskilämmöllä, kunnes mehu on melkein imeytynyt riisiin.
- 5.
Lisää kuumaa kasvislientä 2 kauhallista kerrallaan ja anna sen imeytyä riisiin. Toista, kunnes kaikki neste on käytetty. Sekoita risottoa kypsymisen aikana. Risotto on kypsää noin 20 minuutissa.
- 6.
Raasta parmesaani. Lisää ranskankerma ja juusto risottoon. Mausta mustapippurilla ja suolalla. Siirrä kattila pois liedeltä, peitä kannella ja anna makujen tekeytyä pari minuuttia.
- 7.
Jaa risotto syville lautasille. Koristele annokset timjamilla ja appelsiiniviipaleilla.
Veriappelsiinirisotto
arvosana5/5
30 min
Veriappelsiinien satokausi on lyhyt, joten niitä kannattaa nauttia sesonkiaikaan vaikka joka päivä! Tarjoa raikas ja täyteläinen risotto sellaisenaan tai grillattujen katkarapujen, paistetun lohen tai broilerin kanssa.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 4 kpl | veriappelsiinia |
| 8 dl | vettä |
| 2 kpl | kasvisliemikuutiota (gluteenitonta) |
| 1 kpl | sipuli |
| 3 kpl | valkosipulinkynttä |
| 1/2 | ruukkua timjamia |
| 2 rkl | oliiviöljyä |
| 3 dl | risottoriisiä |
| 50 g | parmesaanijuustoa |
| 125 g | (1 prk) ranskankermaa |
| 1/2 tl | rouhittua mustapippuria |
| ripaus suolaa |
Valmistus
- 1
Pese veriappelsiinit huolellisesti kuumalla vedellä. Raasta yhden appelsiinin kuoriosa ja laita sivuun. Poista appelsiinista kuoren valkoinen osa ja viipaloi appelsiini. Puserra loppujen appelsiinien mehu, yhteensä noin 3 dl.
Määrä Ainesosa 4 kpl veriappelsiinia - 2
Kuumenna vesi kattilassa ja lisää liemikuutiot. Pidä liemi kuumana.
Määrä Ainesosa 8 dl vettä 2 kpl kasvisliemikuutiota (gluteenitonta) - 3
Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Silppua timjami.
Määrä Ainesosa 1/2 ruukkua timjamia 1 kpl sipuli 3 kpl valkosipulinkynttä - 4
Kuumenna öljy kattilassa, lisää sipuli, valkosipuli, timjami ja appelsiininkuoriraaste. Kuullota sekoitellen 1 minuutti. Lisää riisi ja kuumenna sekoitellen, kunnes riisi muuttuu läpikuultavaksi. Kaada 3 dl appelsiinimehua kattilaan. Kuumenna keskilämmöllä, kunnes mehu on melkein imeytynyt riisiin.
Määrä Ainesosa 2 rkl oliiviöljyä 3 dl risottoriisiä - 5
Lisää kuumaa kasvislientä 2 kauhallista kerrallaan ja anna sen imeytyä riisiin. Toista, kunnes kaikki neste on käytetty. Sekoita risottoa kypsymisen aikana. Risotto on kypsää noin 20 minuutissa.
- 6
Raasta parmesaani. Lisää ranskankerma ja juusto risottoon. Mausta mustapippurilla ja suolalla. Siirrä kattila pois liedeltä, peitä kannella ja anna makujen tekeytyä pari minuuttia.
Määrä Ainesosa 50 g parmesaanijuustoa 125 g (1 prk) ranskankermaa 1/2 tl rouhittua mustapippuria ripaus suolaa - 7
Jaa risotto syville lautasille. Koristele annokset timjamilla ja appelsiiniviipaleilla.
Ravintosisältö
496
Energiaa kcal
2078
Energiaa kj
20,0 g
Rasvaa
9,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
65,0 g
Hiilihydraatteja
15,8 g
Sokereita
5,0 g
Kuituja
9,3 g
Proteiinia
2,8 g
Suolaa
496
Energiaa kcal
2078
Energiaa kj
20,0 g
Rasvaa
9,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
65,0 g
Hiilihydraatteja
15,8 g
Sokereita
5,0 g
Kuituja
9,3 g
Proteiinia
2,8 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: ruukkua timjamia, ripaus suolaa.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























