Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Teini yökylään vai ei?

Teksti:
Jenny Belitz-Henriksson
Asiantuntija:
pari- ja seksuaaliterapeutti Anja Saloheimo, Väestöliiton Perheverkko, erityistason seksuaaliterapeutti Kirsi Porras, Väestöliiton Nuorten seksuaaliterveyden osaamiskeskus ja auttavien puhelin- ja nettipalvelujen päällikkö Tatjana Pajamäki, Mannerheimi...
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 13.2.2014
|
Muokattu: 31.8.2020
Teinin halu yöpyä seurustelukumppaninsa luona saattaa epäilyttää vanhempaa. Vaikka seurustelu ja yökyläily eivät aina tarkoita seksiä, nuoren kanssa puhuminen selventää tilannetta.

Jos et tiedä, pitäisikö teinille antaa lupa mennä yökylään seurustelukumppaninsa luokse, kysy itseltäsi kuusi asiantuntijoiden kanssa laadittua kysymystä. Jos vastaat kolmeen ensimmäiseen kysymykseen kyllä, voit harkita yökyläluvan antamista. Jos asia mietityttää edelleen, kysy itseltäsi kolme kysymystä lisää.

1. Tunnetko lapsesi seurustelukumppanin?

Ehdotonta ikärajaa yökyläilyyn on mahdoton sanoa, sillä nuoren henkisen kehitysvaiheen yksilöllisyys ja tilanteen kokonaisuus ratkaisevat. Tunnet lapsesi parhaiten, ja luottamusta on oltava. On myös hyvä tuntea tai vähintään tietää lapsen seurustelukumppani ja hänen vanhempansa, ja pyrkiä sopimaan yhteisiä sääntöjä.

Parin tulee olla paitsi samaa ikäluokkaa, myös samassa kehitysvaiheessa. Nuorta voi reilusti muistuttaa juridisista seikoista. Itseään nuoremman kanssa seurustelevan on hyvä muistaa, että seksi alle 16-vuotiaan kanssa tulkitaan rikokseksi. Poikkeuksena ovat sellaiset molemminpuoliseen suostumukseen perustuvat suhteet, joissa nuorten henkinen ja fyysinen kehitys on lähellä toisiaan.

Uskonnollinen tai kulttuurinen vakaumuskin saattaa estää kyläilyt. Mieti myös, miten suhtaudut, jos nuoren seurustelukumppani on samaa sukupuolta. Lapsi tarvitsee tukea ja ymmärrystä tällaisessakin tapauksessa.

2. Keskusteletko nuoren kanssa kaikesta?

Vanhempi on vastuussa alaikäisestä nuorestaan. Arki sujuu, kun nuoren kanssa pystyy keskustelemaan. Puhu hänelle äänensävyllä, joka ei käske, vaadi tai mitätöi, vaan kannustaa ja ymmärtää. Kun nuori kokee tulevansa kuulluksi ja arvostetuksi, hän myös uskaltaa puhua asioistaan. Muistuta nuorta siitä, että ei ole sellaista asiaa, josta hän ei voisi sinulle avautua. Pohdi nuoren kanssa ihmissuhteiden ja ystävyyden pelisääntöjä jo ennen kuin seurustelu tai yökyläily ovat ajankohtaisia.

Seksuaalisuus on oman persoonan vähiten jaettu alue. Jos keskustelu tökkii, nuorelle voi vinkata asiapitoisia nettilinkkejä tai pyytää sopivasti etäällä olevaa aikuista, kuten kummia, keskustelemaan ja kuuntelemaan.

3. Kerrothan, että aina saa sanoa ei?

Nuoret kaipaavat vahvistusta ajatukselle, että seksiin ei tarvitse suostua. On myös täysin normaalia ja tavallista, että seurustelukumppania ei ole lainkaan. Aikuisena voit opettaa, miten omia ja toisen rajoja kunnioitetaan. Seksin harrastaminen ei ole merkki cooliudesta eikä seksiä tarvitse harrastaa koskaan, jos ei halua.

Kannusta nuorta seisomaan näkemystensä takana, vaikka kumppani haluaisi mennä jo askeleen pidemmälle. Nykynuorten seurusteluun liittyvästä seksuaalisviritteisten kännykkäkuvien lähettämisestä on tärkeä keskustella. Siihenkään ei tarvitse ryhtyä. Lisäksi kuvia voidaan käyttää väärin seurustelun päättyessä.

Kysy itseltäsi myös seuraavat kysymykset, jos et vielä tiedä, oletko valmis antamaan yökyläilyluvan.

4. Peilaatko omia pelkojasi?

Omista ennakkoluuloista ja mielikuvista on syytä irrottautua, sillä nuori ei välttämättä aio toimia niiden mukaisesti. Toki voit miettiä sitä, millaista kohtelua olisit toivonut saman ikäisenä.

Alkoiko mielikuvitus laukata? Yökyläily ei aina tarkoita seksiä eikä seksi aina tarkoita yhdyntää. Teinisi voi hyvinkin olla vielä pussailutasolla ja kulkea käsi kädessä, vaikka sinä luulisit, että hänellä on yhdyntään johtavaa seksiä. Puhukaa myös seksiin liittyvistä peloista, vaikka keskustelu tuntuisi hämmentävältä. Keskustelutilanteessa on tärkeää olla herkkä ja vastaanottavainen. Ekasta kerrasta voit kertoa, että se luonnollisesti jännittää, mutta omia nuoruuden kokemuksia ei ole syytä avata nuorelle liian seikkaperäisesti.

5. Löytyikö kirjoituspöydältä kondomeja?

Jos löytyi, niin hyvä. Nuoren seksielämän aloittamiseen liittyy fyysisen kypsyyden lisäksi myös henkinen kypsyys. Vaikka nuori olisi henkisesti ja fyysisesti valmis seksiin, tärkeämpää on, että hän ottaa vastuun raskauden ja seksitautien ehkäisystä ja uskaltaa puhua näistä asioista kumppaninsa kanssa. Jos nuoresta on noloa vaatia kumppanilta kondomin käyttöä, hän tuskin on henkisesti riittävän kypsä harrastamaan seksiä. Vanhempana voit muistuttaa ehkäisyn välttämättömyydestä.

6. Onko yökyläily edes tarpeellista?

Pohdi yhdessä nuoren kanssa, mihin yökyläilyä ylipäänsä tarvitaan, erityisesti jos nuoret asuvat samalla paikkakunnalla. Kannusta nuorta siihen, että on asioita, jotka ovat edessä vasta aikuisuuden kynnyksellä ja joita oikeasti kannattaa odottaa. Jos epäilet vahvasti, että yökyläilyyn liittyy seksi etkä sitä salli, yövierailut kannattaa kieltää. Ethän tuudittaudu kuitenkaan siihen, että jos nuori harrastaa seksiä, se tapahtuu yökylässä ja pimeässä peiton alla. Nuoret kyllä löytävät paikkansa. Kieltämistä merkittävämmäksi nousee nuoren tukeminen, kannustaminen ja hänen kanssaan puhuminen.

Lisää aiheesta