Lämmin, maanläheinen, mäntymetsäinen. Oreganon tuoksu ja maku vievät ajatukset sen synnynsijoille Välimeren maihin, joissa sillä on historiallisesti tärkeä rooli niin ruokien mausteena kuin lääkeaineena. Ulkonäöltään ja maultaan oregano muistuttaa sukulaisyrttiään meiramia, mutta on sitä voimakkaampaa.
Oreganoa voi käyttää kuivattuna tai tuoreena. Kuivattuna maku on lämpimämpi ja miedompi, kun taas tuoreen yrtin lehdissä on enemmän napakkuutta ja jopa pippurisuutta. Oregano lukeutuu kovavartisiin yrtteihin rosmariinin ja timjamin tapaan, minkä ansiosta se kestää hyvin kuumennusta ja haudutusta. Pienet lehdet ovat kuitenkin tarpeeksi pehmeitä syötäväksi sellaisenaan esimerkiksi salaateissa.
Kun käytät tuoretta oreganoa, irrota lehdet varresta ennen niiden pilkkomista. Tee se näin: ota toisen käden peukalolla ja muutamalla sormella nipistysote varren kärjestä. Tuo toisen käden sormet supussa varren ympärille ja irrota lehdet alaspäin vetämällä. Joissain uuniruoissa oregano käytetään varsineen, mutta kovia varsia ei silloinkaan syödä.
Oreganon tuoksu ja maku vievät ajatukset sen synnynsijoille Välimeren maihin.