Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Hannu Mäkinen on saanut Inarista uuden kotipaikan lisäksi uuden lempinimen. ”En minä itseäni kehu, vaan Huippu-Hannu tulee asuinpaikan mukaan.”

”Ei tarvitse pihistellä” – eläkkeellä oleva sähköasentaja tuottaa itse kotinsa sähkön

Teksti:
Sirkku Saariaho
Kuvat:
Juha Tanhua
Julkaistu: 25.9.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Inarissa asuva Hannu Mäkinen luottaa aurinkopaneeleihin ja tuulimyllyyn, eikä ole liittynyt valtakunnan sähköverkkoon.

Lahdesta Inariin muuttanut Hannu Mäkinen päätyi tuottamaan tarvitsemansa sähkön aurinko- ja tuulivoimalla. Näin hän kertoo:

”Tuotan itse täällä Inarin Joukkaisvaaralla kaiken tarvitsemani sähkön. Se on ollut minun valintani.

”Valtakunnan sähköverkko olisi vaaran juurella, jängän laidalla 350 metrin päässä mökistäni.”

Joukkaisvaaralle tulin vuonna 1997. Rakensin 30 neliön hirsimökin, jossa on leveä katettu terassi ympärillä. Ensin se oli kesäpaikka, mutta yhdeksän vuotta sitten myin omakotitaloni ja kesämökkini Etelä-Suomesta ja siirsin kirjani Inariin. Inarissa olin asunut tiiviisti jo vuodesta 2001 lähtien.

Ajattelin liittyä sähköverkkoon, kun aloin viettää enemmän aikaa Inarissa kuin Etelä-Suomessa. Mutta kun hankin ensin aurinkopaneeleja ja lopulta tuulimyllynkin vuonna 2011, jätin valtakunnan sähköt sikseen. Olen eläkkeellä oleva tolppa-apina eli sähköasentaja, ja osaan sähköasiat.”

Ylimääräinen sähkö ohjautuu kiukaaseen

”Nyt minulla on kahdeksan aurinkopaneelia maassa, tuulimylly, varalaitteena dieselillä käyvä aggregaatti ja hyvä akusto sähkön varastointiin. Aurinkopaneeleissa on laskennallista tehoa 1340 wattia, ja tuulimyllyssä on 4 kilowattia.

”Ei minun sähkön kanssa tarvitse pihistellä, sitä riittää.”

Minulla on kaikki normaalit huushollin laitteet imurista pakastimeen ja mikroon asti. Sähkökiuaskin minulla on.

Kun akut täyttyvät, ylimääräinen sähkö ohjautuu kiukaaseen. Se taas toimii mökin ja saunan peruslämmityksenä. Mökin kuitenkin lämmitän pääasiassa puilla.”

Yli 3000 kilowattituntia vuodessa

”Joukkaisvaara on tuulinen paikka, ja mylly pyörii paljon. Generaattori on 14 metrin pylvään nokassa, potkurin halkaisija on viisi metriä.

Joka sunnuntai kirjaan myllyn lukemat ylös. Mylly tuottaa sähköä vuorokaudessa keskimäärin 8,7 kilowattituntia. Vuodessa se tuottaa noin 3000–4000 kilowattituntia. Se on suunnilleen saman verran kuin kerrostalokaksio tai -kolmio keskimäärin kuluttaa.

”Tuulimyllystä kuuluu jonkinlainen humina, mutta en enää huomaa sitä.”

Tuulimylly on noin 30 metrin päässä talostani. Siitä kuuluu jonkinlainen humina, mutta en enää huomaa sitä. Sen huomaan, jos ääni muuttuu. Silloin pistän tolppakengät jalkaan ja kipuan katsomaan, mikä myllyllä on hätänä.

Ei minulla mitään ideologiaa ole valintani takana, tykkään asua näin.

Seitsemänkymmentä metriä korkean vaaran laella on rauhallista ja niin hiljaista, että kuulee omat ajatuksetkin. Seurana minulla on kaksi isoa koiraa, leobergiläinen ja bernhardilainen, syksyllä tulee vielä newfoundlandinkoiran pentu.

Eikä Inarin Nesteelle kahville ole kuin 20 kilometriä suuntaansa.”

Lue vinkit lämmitysremontin rahoittamiseen

Millaisia lämmitysremontteja muut ovat tehneet?

Lisää aiheesta