Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Roger Santala asuu taloyhtiössä, jonka katolla on 54 aurinkopaneelia. Investointi on ollut asukkaiden mieleen.

Aurinkopaneelit kerrostalon katolla? Taloyhtiössä ihmetellään, miksi tätä ei tehty aikaisemmin

Teksti:
Sirkku Saariaho
Kuvat:
Minna Kurjenluoma
Julkaistu: 26.9.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Isännöitsijä Roger Santala ehdotti, että taloyhtiö asentaisi aurinkopaneelit. ”Ilmaista sähköä pitäisi tulla 20 vuotta.”

Helsinkiläisen taloyhtiön katolle asennettiin aurinkopaneelit. Miten tähän päädyttiin, asukas ja isännöitsijä Roger Santala?

”Meillä on taloyhtiön katolla Helsingin Patolassa 54 aurinkopaneelia. Ne asennettiin sinne keväällä 2016. Yhtiössä on seitsemän taloa, 11 rappua, 128 asuntoa ja parisataa asukasta.

Hirsipadontie 5 on minulle tuttu taloyhtiö. Muutimme taloon, kun talot valmistuivat vuonna 1975, olin silloin junnu. Välillä asuin muualla, mutta muutin takaisin 17 vuotta sitten. Nykyään olen paitsi taloyhtiön asukas myös isännöitsijä. Yhtiössä on vielä muitakin alkuperäisiä 1970-luvun asukkaita.

Ajatuksen paneeleista sain sähköyhtiö Helenin tilaisuudessa, jossa esiteltiin aurinkopaneeliratkaisuja. Ne oli tarkoitettu lähinnä omakotitaloille, mutta esittelijä mainitsi paneelien sopivan kerrostaloihinkin.

”Rupesin miettimään, että meillähän olisi hyvät katot siihen tarkoitukseen.”

Pyysin tarjouksen paneeleista. Kun Solarvoiman Janne Käpylehto tutki talomme, selvisi, että yhden talon katolle paistaa aurinko esteettä koko päivän ajan. Se olisi paras paikka paneeleille.

Käsittelimme tarjouksen hallituksessa, ja sen jälkeen veimme sen yhtiökokoukseen. Kaikki osakkaat olivat innoissaan hankkeesta. Esityksestä ei tullut mitään vastahankaa tai kinaa. Ennemmin ihmeteltiin, miksi tätä ei aikaisemmin tehty.”

Bonuksena sulat rapun edustat

”Paneelien käyttöikä on 40 vuotta. Kahdessakymmenessä vuodessa ne ovat maksaneet itsensä takaisin, joten ilmaista sähköä pitäisi tulla sen jälkeen vielä 20 vuotta.

Käytämme aurinkosähköä koneelliseen ilmanvaihtoon ja rappuvaloihin. Meillä ei ole akkuja sähkön varastointiin, vaan kaikki sähkö menee suoraan käyttöön.

Sähkölasku on pysynyt ennallaan. Samana vuonna, kun paneelit asennettiin katolle, hankimme rappujen eteen lämpökaapelit. Aurinkosähkön vuoksi se ei näy sähkölaskussa, mutta sulat rapun edustat lisäävät kaikkien asumismukavuutta talvella.

”Käytämme aurinkosähköä koneelliseen ilmanvaihtoon ja rappuvaloihin.”

Paneelit maksoivat asennuksineen noin 30 000 euroa. Meillä ei ollut tarvetta edes korottaa yhtiövastiketta, vaan pystyimme hoitamaan hankinnan ihan kassavaroilla, mikä tietenkin ilahdutti osakkaita.”

Lue lisää lämmitysremonteista

Lisää aiheesta