Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Valsuunnittelija Ina Niemelä (vas.), muusikko Anna E. Karvonen, näyttelijä Elsa Saisio ja muusikko Milla Viljamaa ovat Musiikkiteatteri Kapsäkin uuden tuotannon takana.

Helvin ballaadi kertoo, millaista oli kasvaa tyttönä Helsingissä sata vuotta sitten - katso video

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Katja Tähjä, HOK-Elanto, HOK-Elannon arkisto
Julkaistu: 4.1.2019
|
Muokattu: 7.2.2023
Naisten osin jo unohdetut kansanlaulut tuovat esiin elämänkohtalot Sörnäisten tehtaissa, duunarikodeissa, kaduilla ja bordelleissa.

Ensi-iltansa Musiikkiteatteri Kapsäkissä 8. helmikuuta saava Stadin naisten laulut -konsertti kuvaa naisten arkea Helsingissä viimeisen sadan vuoden ajalta. Esityksestä vastaavat näyttelijä Elsa Saisio, muusikot Anna E. Karvonen ja Milla Viljamaa sekä valosuunnittelija Ina Niemelä.

”Tein tutkimusta stadin kadonneista kansanlauluista, ja ne olivat niin vahvasti miesten stadin slangilla laulamia. Tuli mieleeni, että naisethan tässä ovat pyörittäneet arkea. Ajattelin, että nyt olisi naisten laulamien laulujen aika”, Karvonen kertoo Yhteishyvälle projektin synnystä.

Helsingin historiassa osuuskaupat ovat olleet naisille iso työllistäjä viimeisen sadan vuoden aikana. Vuosina 1919-2004 HOK ja Elanto kilpailivat keskenään kunnes yhdistyivät HOK-Elannoksi. Tänä päivänä HOK-Elannolla on töissä noin 5500 ihmistä.

Stadin naisten laulut teki Yhteishyvän avustuksella musiikkivideon Helvin Ballaadiin, jossa kuullaan lapsena Haminasta Helsinkiin muuttaneen kirjailija Helvi Hämäläisen (1907–1998) tarina.

Naisten arkea on esitykseen kartoitettu nimenomaan henkilötarinoiden kautta.

”Monet perheet ovat muuttaneet Helsinkiin maaseudulta ja naiset ovat menneet tehtaisiin töihin. Ei heillä ole ollut sukulaisia auttamassa lastenhoidossa”, Karvonen kertoo.

”Elsa Saisio on kirjoittanut esitykseen monologeja tositarinoiden pohjalta. Ne eivät ole kenenkään suusta suoraan, mutta pohjautuvat tositarinoihin.”

Esitykseen on tekstejä kirjoittanut myös rapartisti Mercedes Bentso.

”Hänen tekstinsä sijoittuu nykypäivän Itä-Helsinkiin, mutta se voisi aivan hyvin olla sakilaistytön tarina 1915-luvulta”, Karvonen taustoittaa.

Muita uusia kirjoittajia lauluteksteihin ovat Marja-Leena Mikkola, Kanerva Pasanen ja Pirkko Saisio.

Stadin naisten laulut Musiikkiteatteri Kapsäkissä helmikuun 8. ja 15. päivä. Esityksen kestoon väliaikoineen noin kaksi tuntia.

Lisää Helsingin historiasta:

Lisää aiheesta