Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

8 espanjalaista ruokaa, joita kaikkien kannattaa kokeilla

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 4.4.2024
|
Muokattu: 4.4.2024
Espanjalaiset sormisyötävät eli tapakset, paella ja tuoreista kasviksista tehdyt kylmät ja lämpimät keitot – perinteisissä espanjalaisissa ruoissa riittää valinnan varaa! Katso reseptit kahdeksaan espanjalaiseen ruokaan ja valitse suosikkisi kokeiluun.

Suosikki tapakset sopivat illanistujaisiin ja alkupalaksi

Tapakset eli pienet espanjalaiset suolaiset suupalat ovat herkullista sormisyötävää. Kokeile ainakin pimientos de padron -paprikoita, jotka valmistuvat helposti pannulla paistamalla. Dippaile paprikoita sitruuna-anjoviskastikkeeseen tai aioliin eli valkosipulimajoneesiin.

Valkosipuli-chiliöljystä makunsa saavat höyryävän kuumana tarjottavat pil pil -katkaravut ovat yksinkertainen mutta sitäkin herkullisempi alkupala. Tarjoa katkarapujen kanssa rapeakuorista patonkia.

Herkullisten keittojen pääraaka-aineena loistaa tomaatti

Espanjalainen kylmä keitto gazpacho on hyvä alkuruoka tai kevyt lounas, joka sopii etenkin kuumaan päivään. Gazpachosta on lukuisia versioita, mutta perinteisessä keitossa on tyypillisesti aina tomaattia joko tuoreena tai säilykkeenä. Gazpachoa voi tehdä myös eri väreissä – kokeile vaikkapa oranssia versiota!

Gazpacho ei suinkaan ole ainut kokeilemisen arvoinen espanjalainen tomaattikeitto. Salmorejo-keitto tehdään tuoreista tomaateista, valkosipulista ja vaaleasta leivästä, joka sakeuttaa keiton. Reilu loraus oliiviöljyä tuo keittoon täyteläisyyttä ja täyttävyyttä. Tarjoa keitto halutessasi keitettyjen kananmunien kanssa.

Kokeile maukkaita ja helppoja perunaruokia

Muutamasta aineksesta valmistuvan espanjalaisen tortillan eli perunamunakkaan ainekset löytyvät usein jo valmiina kaapista. Voit valmistaa munakkaan raaoista perunoista tai hyödyntää siihen edelliseltä aterialta yli jääneet keitetyt perunat. Pilko munakas pieniksi paloiksi ja tarjoa tapasten tapaan tai nauti esimerkiksi lounaaksi salaatin kanssa.

Ryppyperunat eli papas arrugadas on monelle Kanariansaarilla lomailleelle tuttu ruoka, joka sopii patatas bravas -perunoiden tapaan naposteltavaksi. Perunoiden maun salaisuus on runsaassa suolavedessä keittäminen. Kun keitinvesi haihtuu, perunat saavat pintaansa ryppyisen suolakuoren. Keitä perunoiden lisukkeeksi mojo rojo -kastike, jonka mieto tulisuus sopii hyvin yhteen perunoiden kanssa.

Pääruokien kiistaton klassikko

Paella on ehkäpä suosituin espanjalainen pääruoka, ja sen tärkein ainesosa on riisi. Paellassa on suomalaisille kotoisan pyttipannun piirteitä, sillä pannulla valmistuvaan ruokaan voi lisätä maun mukaan erilaisia kasviksia, makkaraa, kanaa, kalaa ja äyriäisiä. Kokeile erilaisia yhdistelmiä rohkeasti!

Erottamaton osa paellaa on sahrami, joka antaa ruoalle sille ominaisen maun ja värin. Lisäksi luonteenomaista paellalle on pannun pohjalle karamellisoitunut riisi, josta ruokaan tulee herkullisia rapeita sattumia. Kokeile nyt paellaa, jossa yhdistyvät espanjalainen chorizomakkara ja katkaravut. Kokeilemisen arvoisia ovat myös kanapaella sekä äyriäisiä ja kanaa yhdistävä paella.

Makeiden herkkujen suosikki

Churroja eli munkkitankoja nautiskellaan Espanjassa sekä aamiaiseksi että jälkiruoaksi. Muutamasta aineksesta valmistuvat churrot kypsennetään uppopaistamalla samaan tapaan kuin munkit. Viimeistele rapeapintaiset churrot kanelisokerissa pyörittelemällä ja tarjoa sulatetun suklaan kanssa.

Lisää espanjalaisia herkkuja