Papas arrugadas ja Mojo Rojo -kastike
Useita tunteja (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Kanarialaiset ryppyperunat eli papas arrugadas keitetään runsaan suolaisessa vedessä kuorineen. Kun keitinvesi haihtuu, perunoiden pintaan ilmestyy ryppyinen suolakuori. Perinteisesti ryppyperunat tarjotaan pehmeän tulisen, valkosipulilla maustetun mojo rojo -kastikkeen kanssa.
| RYPPYPERUNAT | |
|---|---|
| 800 g | pieniä perunoita (kiinteä lajike) |
| 4 rkl | suolaa |
| vettä (keittämiseen) | |
| MOJO ROJO -KASTIKE | |
| 2 kpl | vaaleaa paahtoleipäviipaletta |
| 2 kpl | punaista paprikaa |
| 1/2 kpl | punaista chiliä |
| 1 - 2 kpl | valkosipulinkynttä |
| 1/2 dl | oliiviöljyä |
| 2 rkl | punaviinietikkaa |
| 1 tl | sokeria |
| 1/2 tl | suolaa |
- 1.
Valmista ensin mojo rojo -kastike. Paahda leipäviipaleet ja anna niiden jäähtyä. Huuhtele paprikat ja chili, poista kannat ja siemenet. Kuori valkosipulinkynsi. Leikkaa leipäviipaleet, paprika, chili ja valkosipuli karkeasti muutamaan osaan.
- 2.
Lisää kaikki ainekset kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi kastikkeeksi. Anna kastikkeen maustua jääkaapissa yön yli tai vähintään 4 tuntia.
- 3.
Aloita ryppyperunoiden valmistus pesemällä perunat. Pane perunat ja suola kattilaan. Lisää kylmää vettä niin, että perunat peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä perunoita noin 15 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä.
- 4.
Valuta suurin osa vedestä pois, mutta jätä kattilan pohjalle noin 1 cm vettä ja nosta kattila takaisin liedelle. Haihduta loppu vesi keittämällä ja ravistele kattilaa välillä, kunnes perunat ovat kuivia.
- 5.
Tarjoa ryppyperunat kuumina kuorineen mojo rojo -kastikkeen kanssa.
Papas arrugadas ja Mojo Rojo -kastike
Kanarialaiset ryppyperunat eli papas arrugadas keitetään runsaan suolaisessa vedessä kuorineen. Kun keitinvesi haihtuu, perunoiden pintaan ilmestyy ryppyinen suolakuori. Perinteisesti ryppyperunat tarjotaan pehmeän tulisen, valkosipulilla maustetun mojo rojo -kastikkeen kanssa.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
RYPPYPERUNAT | |
| 800 g | pieniä perunoita (kiinteä lajike) |
| 4 rkl | suolaa |
| vettä (keittämiseen) | |
MOJO ROJO -KASTIKE | |
| 2 kpl | vaaleaa paahtoleipäviipaletta |
| 2 kpl | punaista paprikaa |
| 1/2 kpl | punaista chiliä |
| 1 - 2 kpl | valkosipulinkynttä |
| 1/2 dl | oliiviöljyä |
| 2 rkl | punaviinietikkaa |
| 1 tl | sokeria |
| 1/2 tl | suolaa |
Valmistus
- 1
Valmista ensin mojo rojo -kastike. Paahda leipäviipaleet ja anna niiden jäähtyä. Huuhtele paprikat ja chili, poista kannat ja siemenet. Kuori valkosipulinkynsi. Leikkaa leipäviipaleet, paprika, chili ja valkosipuli karkeasti muutamaan osaan.
Määrä Ainesosa 2 kpl vaaleaa paahtoleipäviipaletta 2 kpl punaista paprikaa 1/2 kpl punaista chiliä 1 - 2 kpl valkosipulinkynttä 1/2 dl oliiviöljyä 2 rkl punaviinietikkaa 1 tl sokeria 1/2 tl suolaa - 2
Lisää kaikki ainekset kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi kastikkeeksi. Anna kastikkeen maustua jääkaapissa yön yli tai vähintään 4 tuntia.
- 3
Aloita ryppyperunoiden valmistus pesemällä perunat. Pane perunat ja suola kattilaan. Lisää kylmää vettä niin, että perunat peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä perunoita noin 15 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä.
Määrä Ainesosa vettä (keittämiseen) 4 rkl suolaa 800 g pieniä perunoita (kiinteä lajike) - 4
Valuta suurin osa vedestä pois, mutta jätä kattilan pohjalle noin 1 cm vettä ja nosta kattila takaisin liedelle. Haihduta loppu vesi keittämällä ja ravistele kattilaa välillä, kunnes perunat ovat kuivia.
- 5
Tarjoa ryppyperunat kuumina kuorineen mojo rojo -kastikkeen kanssa.
Espanjassa suolaperunoita syödään alkupaloina tapasten kanssa, mutta perunat maistuvat yhtä hyvin grilliruoan lisukkeena.
Vinkki: Jos mojo rojo -kastiketta jää yli, kastike sopii hyvin dipiksi.
Ravintosisältö
280
Energiaa kcal
1173
Energiaa kj
12,0 g
Rasvaa
1,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
35,3 g
Hiilihydraatteja
4,5 g
Sokereita
3,0 g
Kuituja
5,0 g
Proteiinia
20,6 g
Suolaa
280
Energiaa kcal
1173
Energiaa kj
12,0 g
Rasvaa
1,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
35,3 g
Hiilihydraatteja
4,5 g
Sokereita
3,0 g
Kuituja
5,0 g
Proteiinia
20,6 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























