Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Kanakorma

Mausteinen ja kasviskylläinen intialainen ruoka

Intia muodostuu monesta ruokakulttuurialueesta, joissa syödään hyvin erilaista ruokaa. Ruoissa maistuvat muun muassa sahrami, kurkuma, inkivääri, chili ja kardemumma.
Teksti:
Helena Saine-Laitinen
Kuvat:
Panu Pälviä
Julkaistu: 20.2.2020
Muokattu: 11.3.2021

Intiaa voidaan syystä kutsua kasvissyöjän paratiisiksi, sillä valtauskonto, hindulaisuus, kieltää naudan- ja sianlihan käytön. Etelässä syödään hyvin kasvispainotteisesti – riisiä, viljaa, linssejä ja kasviksia. Ruoat maustetaan tulisiksi chilillä ja pippureilla. Pohjoisen herkuista tunnetuimpia ovat tandooriuunissa paistetut kana- ja lammasvartaat sekä naanleivät ja erilaiset mausteiset kastikkeet.

Curryt, chutneyt ja lassit

Yleistäen voidaan maan kansallisruoaksi nimetä lihasta, kalasta, äyriäisistä tai kasviksista valmistetut curryruoat. Myös erilaiset tahnat, chutneyt, palkokasvipohjaiset dalit, täytetyt piiraat, samosat ja jogurttipohjaiset juomat, lassit, kuuluvat intialaisten arkeen.

Aterialla tarjottavat ruoat tuodaan tarjolle yhtä aikaa, ja ne annostellaan usein thali-metallitarjottimen lokeroihin. Ruoka syödään oikean käden sormin tai leipäpalaa haarukkana käyttäen.

Intialaisessa keittiössä käytetään kymmeniä eri mausteita, joiden aromit, värit ja jopa lääkinnälliset ominaisuudet ovat merkityksellisiä. Näitä ovat muun muassa sahrami, kurkuma, inkivääri, chili, juustokumina, korianteri, kaneli, kardemumma ja neilikka.

Intialaisen ruoan suosikkeja

Kokkaa intialaisen keittiön tyyliin