Kurttuinen kaunotar: savoijinkaali
Savoijin- eli kurttukaalin kähärissä lehdissä on hieno, mieto maku.
Kaalin hento pähkinäisyys sopii upeasti salaatteihin ja vokkeihin. Tee siitä myös kaalikääryleitä ja -laatikkoa.
Vinkki! Kurttukaali nahistuu nopeasti, joten käytä se mahdollisimman pian.
Mehevä mukula: kyssäkaali
Kyssäkaalista eli kaalirapista käytetään kasvin mehevä, vihreän tai violetin sävyinen varsimukula.
Kyssäkaali on C-vitamiinipitoinen ja maultaan makea.
Kaali on mainiota raasteena ja dippikasviksena. Makkarasoppaan kyssäkaalisuikaleet ovat omiaan, ja kasvispataan ne tuovat ruokaisuutta. Käytä myös keittoihin juuresten tapaan.
Brysselin tuliainen: ruusukaali
Keitä ruusu- eli brysselinkaalit juuri ja juuri kypsiksi, jotta ne pysyvät raikkaina ja rapeina. Mausteiksi riittävät voi ja ripaus sormisuolaa.
Paistetut ruusukaalit voi maustaa esimerkiksi sitruunalla ja siirapilla. Kokeile myös ruusukaali-sinihomejuustopiirasta.