Mummolan kaalikääryleet
Useita tunteja (josta 45 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Perinteiset kaalikääryleet täytetään jauhelihalla ja ohralla. Tällä reseptillä kokkaat vanhanajan kaalikääryleet, joita haudutetaan uunissa pitkään. Tarjoa puolukkasurvoksen ja perunamuusin kanssa.
| 1 1/2 kg | keräkaalia |
| 3 l | vettä |
| 1 rkl | suolaa |
| Täyte | |
|---|---|
| 2 dl | ohrasuurimoita |
| 400 g | sika-nautajauhelihaa |
| 1 kpl | sipuli |
| 2 kpl | kananmunaa |
| 2 tl | suolaa |
| 1/4 tl | valkopippuria rouhittuna |
| 2 tl | meiramia |
| Valeluliemi | |
| 1/2 dl | siirappia |
| 1/2 dl | kermaa |
| 1 dl | kaalin keitinlientä |
| Pinnalle | |
| 50 g | voita |
- 1.
Koverra kaalin kova kanta pois veitsellä. Keitä kaali isossa kattilassa suolalla maustetussa vedessä noin tunti. Kaiverra kantaa irti, kun kaali pehmenee. Irrota lehtiä sitä mukaan, kun ne kypsyvät. Nosta lehdet työlaudalle ja anna keitinveden valua pois.
- 2.
Ohenna paksut lehtiruodit. Hienonna lehtiruodit ja pienemmät sisälehdet täytteeseen. Säästä keitinliemi ohrasuurimoiden keittämiseen ja ota erikseen 1 dl valelulientä varten.
- 3.
Valmista täyte. Keitä ohrasuurimot kaalin keitinliemessä pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta. Kuori ja hienonna sipuli. Sekoita jauheliha, ohrasuurimot, kananmuna, sipuli ja mausteet.
- 4.
Levitä kaalinlehdet työlaudalle tai leivinpaperin päälle ja pane jokaiselle pari ruokalusikallista täytettä. Kääri lehdet paketiksi.
- 5.
Voitele uunivuoka. Lado kääryleet vuokaan vieri viereen saumakohta alaspäin. Sekoita valeluliemi ja valuta kääryleiden päälle. Laita pinnalle voinokareita.
- 6.
Kypsennä 225-asteisessa uunissa puoli tuntia, kunnes kääryleet saavat väriä ja lasken uunin lämpötilaa 175 asteeseen. Kypsennä noin 1,5 tuntia. Valele kääryleitä muutaman kerran liemellä paiston aikana.
Mummolan kaalikääryleet
arvosana4/5
Useita tunteja (josta 45 min aktiivista)
Perinteiset kaalikääryleet täytetään jauhelihalla ja ohralla. Tällä reseptillä kokkaat vanhanajan kaalikääryleet, joita haudutetaan uunissa pitkään. Tarjoa puolukkasurvoksen ja perunamuusin kanssa.
Ainekset (8 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 1 1/2 kg | keräkaalia |
| 3 l | vettä |
| 1 rkl | suolaa |
Täyte | |
| 2 dl | ohrasuurimoita |
| 400 g | sika-nautajauhelihaa |
| 1 kpl | sipuli |
| 2 kpl | kananmunaa |
| 2 tl | suolaa |
| 1/4 tl | valkopippuria rouhittuna |
| 2 tl | meiramia |
Valeluliemi | |
| 1/2 dl | siirappia |
| 1/2 dl | kermaa |
| 1 dl | kaalin keitinlientä |
Pinnalle | |
| 50 g | voita |
Valmistus (Uuni 225°C)
- 1
Koverra kaalin kova kanta pois veitsellä. Keitä kaali isossa kattilassa suolalla maustetussa vedessä noin tunti. Kaiverra kantaa irti, kun kaali pehmenee. Irrota lehtiä sitä mukaan, kun ne kypsyvät. Nosta lehdet työlaudalle ja anna keitinveden valua pois.
Määrä Ainesosa 1 1/2 kg keräkaalia 3 l vettä 1 rkl suolaa - 2
Ohenna paksut lehtiruodit. Hienonna lehtiruodit ja pienemmät sisälehdet täytteeseen. Säästä keitinliemi ohrasuurimoiden keittämiseen ja ota erikseen 1 dl valelulientä varten.
- 3
Valmista täyte. Keitä ohrasuurimot kaalin keitinliemessä pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta. Kuori ja hienonna sipuli. Sekoita jauheliha, ohrasuurimot, kananmuna, sipuli ja mausteet.
Määrä Ainesosa 2 dl ohrasuurimoita 1 kpl sipuli 400 g sika-nautajauhelihaa 2 kpl kananmunaa 2 tl suolaa 1/4 tl valkopippuria rouhittuna 2 tl meiramia - 4
Levitä kaalinlehdet työlaudalle tai leivinpaperin päälle ja pane jokaiselle pari ruokalusikallista täytettä. Kääri lehdet paketiksi.
- 5
Voitele uunivuoka. Lado kääryleet vuokaan vieri viereen saumakohta alaspäin. Sekoita valeluliemi ja valuta kääryleiden päälle. Laita pinnalle voinokareita.
Määrä Ainesosa 1/2 dl siirappia 1/2 dl kermaa 1 dl kaalin keitinlientä 50 g voita - 6
Kypsennä 225-asteisessa uunissa puoli tuntia, kunnes kääryleet saavat väriä ja lasken uunin lämpötilaa 175 asteeseen. Kypsennä noin 1,5 tuntia. Valele kääryleitä muutaman kerran liemellä paiston aikana.
Ravintosisältö
402
Energiaa kcal
1683
Energiaa kj
22,8 g
Rasvaa
10,5 g
Tyydyttynyttä rasvaa
28,3 g
Hiilihydraatteja
15,0 g
Sokereita
5,6 g
Kuituja
18,1 g
Proteiinia
4,4 g
Suolaa
402
Energiaa kcal
1683
Energiaa kj
22,8 g
Rasvaa
10,5 g
Tyydyttynyttä rasvaa
28,3 g
Hiilihydraatteja
15,0 g
Sokereita
5,6 g
Kuituja
18,1 g
Proteiinia
4,4 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli






























