Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Timo Koli ja Reetta Kivi sekä lapset Paula, Saara ja Toivo ovat kokeneita telttailijoita.

Karkkilalaisperhe suuntaa lomalla metsään: "Kahden yön telttaretki vastaa kahden viikon Thaimaan-matkaa"

Teksti:
Riina-Maria Metso
Kuvat:
Pia Inberg, Kivi-Kolin perheen kotialbumi
Julkaistu: 27.5.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
”Kotona kotitöistä purnaavat lapset tiskaavat retkellä vapaaehtoisesti” – karkkilalaisperhe on huomannut yhteisretkien monet hyvät puolet.

Pierulammelle. Ainakin sinne karkkilalainen Kivi-Kolin perhe pystyttää ensi kesänä telttansa.

”Varhaisimpia telttamuistojani on, kun pääsin retkelle isän kanssa kaksin. Ongimme, ja olimme teltassa yötä. Se oli lapsuuden the juttu, ja samanlaisia muistoja haluan antaa omille lapsilleni”, Reetta Kivi kuvaa.

Muistoja onkin kertynyt, sillä kolmilapsinen perhe on telttaillut aina. Vanhemmat Reetta ja Timo Koli pääsivät luonnossa liikkumisen ja partion makuun tahoillaan jo lapsina.

Vanhempiensa jalanjälkiä seuraavat Saara, 6, Paula, 9, ja Toivo, 13. Partioleirien lisäksi perhe tekee telttaretkiä omalla porukalla. Suosikkikohteita ovat Liesjärven kansallispuisto ja Räyskälän seutu Lopella.

”Molemmissa paikoissa on hyvä maasto, merkityt polut ja mainioita teltan pystytyspaikkoja. Tosin lapselle jo telttailu omassa kotipihassakin saattaa olla suuri elämys”, Timo tietää.

Makkaraa, lettuja ja tikkupullaa

Kun Kolit alkavat suunnitella telttaretkeä, yksi asia nousee kärkeen: ruoka.

”Lapset haluavat kovasti etukäteen suunnitella sitä, mitä reissussa syödään. Ja onhan myös tärkeää tarkastaa, pärjätäänkö yhdellä paistinpannulla ja onko lettutaikinan rasva varmasti mukana”, Reetta kertoo.

”Lapset haluavat kovasti etukäteen suunnitella sitä, mitä reissussa syödään.”

Reissussa pitää tietenkin paistaa makkaraa, mutta suosikkeja ovat myös letut suolaisella tai makealla täytteellä ja tikkupulla. Taikinat Reetta tekee kotona valmiiksi mehukanisteriin.

Mukana kulkee myös Trangia-retkikeitin, jolla valmistuu ihan tavallista kotiruokaa kuten makaronia ja jauhelihakastiketta. Valmiit pussiruoat ovat helppoja, mutta niitä Kolit eivät juurikaan käytä. Ruoka ja leirin pystytys tehdään yhdessä.

”Telttailu on meille perheen kanssa vietettyä aikaa”, Reetta sanoo.

Lasten omatoimisuus retkillä on yllättänyt vanhemmat positiivisesti.

”Vaikka he kotona saattavat hangoitella tiskikoneen tyhjentämisestä tai pöydän kattamisesta, retkellä he kyselevätkin innoissaan: saanko tiskata?” Reetta naurahtaa.

Edullisia ja ekologisia elämyksiä

Mitään varsinaista ohjelmaa telttaretkelle ei tarvitse miettiä. Muutaman kilometrin patikointi leiriytymispaikalle, teltan pystytys ja ruoanlaitto nuotiolla ovat riittävän jännittävää touhua lapsille.

”Kahden yön telttaretki metsässä ja vanhempien kanssa vietetty aika voi olla lapsille yhtä suuri elämys kuin kahden viikon Thaimaan-matka. Elämyksiä voi hakea edullisesti ja ekologisesti myös kodin läheltä”, Reetta kuvaa.

Usein Kolit vielä varmistavat, että leirin lähellä on uimapaikka. Toisinaan he ottavat kanootinkin retkelle mukaan.

”Luonnossa oleminen ja metsässä kulkeminen ovat telttailussa parhaita asioita. Lisäksi se on hyvin edullista matkailua. Yhden tai kahden yön retkellä tulee kesällä toimeen melkein millä tahansa teltalla”, Timo sanoo.

”Kun ikää tulee, oppii arvostamaan paksumpia makuualustoja.”

Samalla hän kumoaa harhaluulon, että telttailu olisi epämukavaa juurten seassa nukkumista. Tosin enää Timokaan ei yövy kahdeksan millin vaahtomuovilla.

”Kun ikää tulee, oppii arvostamaan paksumpia makuualustoja. Ilmatäytteisillä versioilla on varsin mukava nukkua.”

Haaveissa telttaretki Lappiin

Perheen lasten matkahaaveet liittyvät vahvasti luontoretkeilyyn. Paula haluaisi lähteä Lappiin telttailemaan ja Toivo haaveilee retkeilystä Vaara-Suomessa.

Ja on Reetallakin oma unelmansa.

”Uskaltaakohan tätä sanoa ääneen? Haaveilen siitä, että eläkkeellä kierrän kaikki Suomen kansallispuistot telttaillen.”

Vinkit telttaretkelle