Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Teltta – ostajan opas

Teksti:
Petra Sneck
Asiantuntija:
Asiakasneuvoja Joel Heino, Metsähallitus, Suomen luontokeskus Haltia ja aluemyyntipäällikkö Jari Räisänen, Vaude Finland
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 15.4.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Teltalta vaaditaan erilaisia ominaisuuksia sen mukaan, käytetäänkö sitä kesäfestivaaleilla vai tunturivaelluksella. Telttaostoksilla kannattaa kiinnittää huomiota teltan kokoon, painoon, vedenpitävyyteen ja ilmanvaihtoon.

Kupoliteltta, tunneliteltta tai hybridi

Kupoliteltat ovat useimmiten itsestäänseisovia, kupolin muotoisia telttoja. Kupoliteltan ehdoton etu on sen pystyssä pysyvyys: sen voi pystyttää vaikka kalliolle ilman kiiloja. Itsestäänseisovaa telttaa voi myös käyttää hyttyssuojana tai kuumana päivänä aurinkovarjona.

Tunneliteltat taas pysyvät pystyssä vain kiilojen avulla pingotettuna. Tunneliteltta kestää pääosin kovempia sääolosuhteita kuin kupoliteltta. Se myös tuulettuu paremmin. Tunneliteltassa on usein erillinen abisidi eli ulkoeteinen tavaroiden säilyttämistä varten.

Tunnelitelttojen rakenne mahdollistaa ruoan valmistuksen ulkoteltan sisällä sisätelttaa vaarantamatta. Ylöspäin kohoavat seinät antavat tilan tuntua. Reilun kokoiset tilat myös helpottavat teltassa oleskelua huonolla säällä.

Lisäksi telttojen perustyypeistä on kehitelty ja yhdistelty myös yhdistelmiä eli hybridejä. Niiden lisäksi tarjolla on muun muassa geodeettisia telttoja, joita käytetään perusretkeilyä vaativimmissa olosuhteissa.

Teltan kepit ja kaaret

Telttojen kepit ja kaaret ovat pääosin kevyttä ja kestävää alumiinia. Kaaret tukevoittavat telttaa ja auttavat sitä pysymään pystyssä vaativissakin olosuhteissa.

- Tutustu Prisman teltta- ja retkeilytarvikevalikoimaan!

Toisaalta kaarien määrä lisää teltan painoa ja tekee pystyttämisestä hankalampaa. Jos aikoo pystyttää teltan yksin, kannattaa pystytyksen vaativuus ottaa huomioon telttaa ostaessa. Teltan pystyttämistä kannattaa kokeilla jo kotipihassa ennen maastoon lähtemistä.

Myös teltan kiiloissa on eroja. Kiinnitä huomiota painoon, taittuvuuteen ja maasta irrotettavuuteen. Värikkäät kiilat pysyvät maastossa paremmin tallessa.

Teltan koko

Telttojen koot vaihtelevat yhden hengen alle kilon painoisista teltoista yli kymmenen hengen useita kymmeniä kiloja painaviin telttoihin. Useimmat retkeilyteltat painavat noin 3–5 kiloa.

Monet yksin retkeilevät ostavat mielellään kahden hengen teltan. Tällöin teltan paino nousee hieman, mutta toisaalta riittävä tila tuo mukavuutta lepäämiseen. Painavampi teltta saattaa olla myös kestävämpi, ja kevyempi teltta tehty ohuemmasta materiaalista.

Kestävyyden ohella telttaa ostaessa kannattaa miettiä, kuinka raskasta telttaa jaksaa kantaa.

Teltan materiaali

Useimmissa laadukkaissa retkeilyteltoissa on erillinen sisä- ja ulkoteltta. Ulkoteltta on paksumpaa, vedenpitävää materiaalia kuten nailonia tai polyesteriä.

Nailon on edullinen ja kevyt materiaali, mutta haurastuu helposti auringon UV-säteilyssä.  Polyesteri on kestävää, mutta painaa hieman enemmän kuin nailon. Se kestää UV-säteilyä.

Vedenpitävyys

Telttojen pintamateriaalin vedenpitävyyttä mitataan vesipilariarvolla, joka ilmoittaa, kuinka paljon kangas kestää vettä vuotamatta. Käytännössä vedenpitävän teltan päällyskangas on vesipilariarvoltaan vähintään 1500 millimetriä. Jos arvo on alle tämän, telttaa kutsutaan vettä hylkiväksi.

Teltan pohjakankaan vastaava arvo taas on yleensä yli 3000 millimetriä, koska siltä vaaditaan kestävyyttä ihmisten painon alla.

Teltan vedenpitävyyteen vaikuttavat paljon myös sen saumat. Kaksinkertaiset ja teipatut saumat eivät päästä vettä läpi ja ovat käytössä kestävämpiä.

Ilmanvaihto

Teltassa nukkujat haihduttavat ilmaan kosteutta, joka pahimmillaan kastelee makuupussit yhtä märäksi kuin kevyt sade. Tästä syystä teltan hyvä tuuletus on yksi sen tärkeimmistä ominaisuuksista.

Ilmanvaihto toimii sekä ulkoteltan liepeen alta että erillisistä tuuletusaukoista. Hyvät tuuletusaukot ovat helposti säädettävissä, koska liian kova läpiveto vie teltasta myös lämpöä.

Myös erilaiset hyttysverkot tuovat lisää hengittävyyttä ja avaruutta telttaan.

Lähteet: Luontoon.fi