Äga eller låna? "Jag vill inte äga något onödigt" - Yhteishyvä

Äga eller låna? "Jag vill inte äga något onödigt"

Omaksi vai lainaksi: "En halua omakotitaloa, venettä tai lapsia"

Förr strävade alla som kunde efter att äga sin bostad, men i dag är inställningen till ägande ofta en annan. I artikelserien berättar tre finländare om vad de äger och varför. Henni Ahvenlampi säger att hon endast vill äga sådant som är viktigt för henne.

some.share_label
contributors.writer
Ninarose Maoz
contributors.photo
SOK

"Jag vill egentligen inte äga något. Jag längtar inte efter en villa som kräver underhåll eller en trädgård som kräver skötsel. Jag vill varken ha bil, båt eller barn – jag vill faktiskt inte äga ens ett par lösögonfransar.

Jag bor i en 48 kvadratmeters lägenhet i Mejlans i Helsingfors. Min man och jag äger lägenheten tillsammans. Därtill äger jag en fjärdedel av släktens stuga i Kiikala i Savolax. Jag betalar en månatlig nyttjandeavgift för stugan.

Stugan, vars värde ligger i dess historia, är det enda stället på jorden som jag har besökt regelbundet sedan jag var barn.

Jag vill äga mitt hem eftersom det är viktigt för mig. Mina krav på läge, ljusförhållanden, service, trafikförbindelser och material är svåra att tillgodose på hyresmarknaden."

Sambil hellre än egen bil

"Eftersom jag bor nära centrum rör jag mig främst med cykel och allmänna fortskaffningsmedel. Jag har inte körkort. Ibland hyr min man och jag en så kallad sambil.

Jag motsätter mig onödig bilkörning av både principiella och praktiska orsaker: Onödig användning av olja och andra fossila bränslen inverkar negativt på klimatet och ägandet av en bil medför sorger, bekymmer och utgifter. När människor efter ett snöoväder står och gräver fram sina bilar ur höga drivor vandrar min man och jag sorglöst förbi glada i hågen över att inte behöva bekymra oss för någon insnöad investering.

Jag förespråkar delningsekonomi. Mina vänner bjuder mig ibland på en uppfriskande båttur i skärgården. Mitt bidrag brukar vara några flaskor gott mousserande vin.

Varje sommar bjuder vi in några av våra vänner till stugan i Savolax. Barnen till våra invandrarvänner njuter särskilt mycket av den veckolånga vistelsen på landet. 

Min man och jag sysslar med så kallad soffsurfing (couchsurfing), som innebär att man erbjuder resenärer övernattning i sitt hem. Jag eftersträvar samma internationella atmosfär och gemenskap som jag själv fick uppleva i New York.

Mitt jobb som marknadsföringschef i ett företag som utvecklar tjänster inom kollektiv- och delningssektorn rimmar utmärkt med mina värderingar. I vår produktportfölj finns bland annat en samåkningstjänst avsedd för transport av både människor och saker: Om man till exempel vill skicka en trasig hushållsapparat för reparation kan någon som är på väg åt rätt håll ta apparaten i bilens bagageutrymme."

publication_info.published_label: 9.2.2017
publication_info.modified_label: 4.12.2018
some.share_label