Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kädet kipeänä neulomisesta? Tämä neulojan jumppa helpottaa oloasi!

Teksti:
Sanna Vaitjoki
Asiantuntija:
Riikka Ilmivalta
Kuvat:
Juha Salminen
Julkaistu: 21.11.2018
|
Muokattu: 19.1.2023
Rakastatko neulomista? Nämä 5 helppoa liikettä pitävät neulojan kädet vetreinä. Jos et ehdi koko jumppaa, tee vaikka yksi liike.

Tuntikausien neulominen saattaa saada kropan jumiin, mutta muutamalla yksinkertaisella perusliikkeellä helpotat oloasi. Virkisterin työfysioterapeutti Riikka Ilmivalta neuvoo, että ahkerasti käsitöitä tekevän kannattaa pitää mielessä muutamat perusliikkeet.

1. Lämmittely

Nouse ylös sohvalta tai tuolilta. Lämmittele kaksi minuuttia kehoa marssimalla paikoillasi ja tekemällä köysivetoliikettä. Avaa kämmenet ja levitä sormet oikein haralleen. Tehdessäsi liikettä ajattele, että vedät köyttä edestä taaksepäin.

Lämmittely saa aineenvaihdunnan liikkeelle ja virkistää oloa!

2. Peukalovenytys

Erityisesti peukalo kuormittuu käsitöitä tehdessä, kun käytetään paljon pinsettiotetta.

Aloita peukaloiden venytys viemällä peukut taakse lantiolle niin, että sormet jäävät lantion etupuolelle. Vie sitten hartioita taakspäin siten, että saat venytyksen tuntumaan. Liikkeellä saa mahtavan venytyksen peukaloiden alueelle ja käsiä paremmin auki.

Vinkki: Voit tehdä peukkuvenytystä missä tahansa paikassa ja milloin vain.

3. Rannekierto

Rannekiertoa varten ota avuksesi korkea penkki tai pöytä. Levitä kämmen ja harita sormet penkkiä tai pöytää vasten, pidä kyynärvarsi suorana ja nojaa hiukan eteenpäin.

Venytys tuntuu sormissa, kämmenessä, kyynärvarren lihaksissa. Pidä venytystä hetki. Kevennä ja kierrä sen jälkeen käsiä niin, että sormet osoittavat ulospäin ja paina kämmenpohja ja sormet varovasti uudelleen alustaan. Pidä venytystä hetki. Jatka liikettä kiertämällä sormet aina itseäsi kohden. Jos saat kämmenen alustaa vasten, voit vielä tehostaa venytystä nojaamalla taaksepäin.

4. Rystyskierto

Aloita kierto rystyset alustaa vasten sormien osoittaessa eteenpäin. Avaa kämmen, ojenna kyynärpäät ja nojaa eteenpäin. Pidä venytystä hetki. Kevennä sitten ja kierrä käsiä sisäkautta niin pitkälle, että sormet osoittavat itseäsi kohti ja sen jälkeen ulospäin tai niin pitkälle kuin saat jatkettua liikettä. Pysähdy venyttämään matkan varrella. Venytys tuntuu kierron aikana hieman eri kohdissa.

5. Rintakehän ja käsivarren venytys

Tämän liikkeen voit tehdä vaikka illalla sängyssä, kun menet nukkumaan. Makaa kyljelläsi päällimmäinen polvi koukussa ja kiinni alustassa. Tuo toinen käsi pään yli, hieman korvan taakse ja ojenna kyynärpää suoraksi kämmen seinää vasten. Kierrä sormia taaksepäin ja tarvittaessa tehosta liikettä nojaamalla ylävartaloa eteenpäin. Hengittele ja rentoudu. Tämä liike ei vaadi erityistä venytystä vaan asento ja painovoima tekee kaiken työn puolestasi. Liike avaa hyvin rintakehää ja käsivarren lihaksia.

Vinkit neulojalle

  • Vältä pitkiä yhtäjaksoisia neulomisrupeamia ilman taukoja.
  • Liikuskelemalla pari minuuttia puolen tunnin välein pidät kehon ja keskittymisyvyn vireessä
  • Vaihda istuma-asentoa, kun huomaat valuneesi lysyyn.
  • Koukistele ja ojentele nilkkoja.
  • Jos et ehdi tehdä koko neulojan jumppaa, tee edes yksi liike.

Tässä ideoita neulomiseen