Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Palmikkokuvion neulominen

Palmikkoneule

Teksti:
Marina Ahlberg
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 19.9.2012
|
Muokattu: 5.1.2024
Palmikoiden neulominen onnistuu vaivattomasti ylimääräisen sukkapuikon tai palmikkopuikon avulla. Opettele palmikkoneule ohjeen avulla.

Palmikoilla neuleeseen saa elävän pinnan ja kuohkean tunnun. Palmikoita voi käyttää joustinneuleen sijaan esimerkiksi kintaiden rannekkeissa, koristeena patalapuissa tai harjoituksen vuoksi yksittäisenä pitkänä raitana kaulaliinassa.

Palmikkokuviot näyttävät usein monimutkaisilta, mutta niiden neulominen onnistuu vaivattomasti, avuksi tarvitsee vain ylimääräisen sukkapuikon tai mutkallisen palmikkopuikon. Apupuikkoa tarvitaan silmukoiden siirtämisessä, koska palmikko muodostuu ristiin neulottavista silmukkaryhmistä. Apupuikko kannattaa olla hieman neulepuikkoja ohuempi, jotta silmukat eivät veny liikaa.

Palmikon voi neuloa oikein, nurin tai neuloa siihen haastavampaa pintaneuletta. Parhaimmin palmikko erottuu sileänä neuleena, jonka väleissä on nurjia silmukoita. Kun silmukat siirretään apupuikolle työn taakse, palmikko kiertyy oikealle. Jos palmikon halutaan kiertyvän vasemmalle, silmukat jätetään työn eteen. Vaihtelemalla palmikko-osan silmukkamäärää neuletyöhön saa leveämmän tai kapeamman palmikon.

Seuraavassa ohjeessa palmikot on neulottu kuudella silmukalla.

Oikealle kiertyvä palmikko

1. Siirrä palmikon kolme ensimmäistä silmukkaa apupuikolle työn taakse. Nosta silmukat nurin neulomatta, älä kierrä silmukoita. Vie silmukat keskelle apupuikkoa, etteivät ne putoa puikolta.

2. Neulo seuraavat kolme silmukkaa oikein.

3. Neulo apupuikolla olevat kolme silmukkaa oikein. Jos tuntuu hankalalta, voit siirtää apupuikolla olevat silmukat takaisin vasemmalle puikolle ja neuloa silmukat vasta tämän jälkeen.

Vasemmalle kiertyvä palmikko

1. Siirrä palmikon kolme ensimmäistä silmukkaa apupuikolle työn eteen. Nosta silmukat nurin neulomatta, älä kierrä silmukoita. Vie silmukat keskelle apupuikkoa, etteivät ne putoa puikolta.

2. Neulo seuraavat kolme silmukkaa oikein.

  1. Neulo apupuikolla olevat kolme silmukkaa oikein.

Innostuitko palmikkoneuleesta?

Lisää aiheesta