Behändig odling i låda - Yhteishyvä

Behändig odling i låda

Viljelylava tekee kasvattamisesta helppoa

En odlingslåda möjliggör odling av örter, grönsaker och blommor i små utrymmen. Varför inte piffa upp balkongen eller den lilla gården med vackra sommarblommor eller grönsaker?

some.share_label
contributors.writer
Pi Mäkilä
contributors.photo
SOK

Våren väcker amatörodlaren. En odlingslåda möjliggör tidig odlingsstart, vilket förlänger växtsäsongen. Odling i låda är i regel lättare än odling i rabatt.  

Odlingslådorna lämpar sig för egna och gemensamma gårdar och för balkonger. Om odlingen anläggs på en gemensam gård lönar det sig att avtala om skötseln med husets övriga invånare.

Flerårig örtagård eller säsongsväxter

En odlingslåda lämpar sig för odling av bland annat örter, sallat, tomat, gurka, squash, kål och potatis. Den kompakta odlingen underlättar skördearbetet avsevärt.  

Eftersom olika växter trivs tillsammans är blandodling ett intressant alternativ. Morot och lök tar lite plats och persilja förbättrar smaken hos tomater. Ringblomman, som attraherar fjärilar och andra pollinerare, främjar växternas naturliga tillväxt.

Många odlingslådor är ergonomiskt utformade, vilket innebär att man inte behöver sitta på huk eller kröka ryggen när man bökar i myllan. Lådodling lämpar sig utmärkt för äldre personer och personer som lider av ryggbesvär.

Mylla, kompost och bevattning

Det lönar sig att placera odlingslådan på en solig eller halvskuggig plats. Täck lådans botten med en vattengenomsläpplig väv eller tidningspapper och slå därefter på ett tjockt lager gårds- eller trädgårdsmylla.  

Myllan kan med fördel förbättras med kompost en gång per år. Sommartid kan man använda gräsunderlag som binder fukt och ger växterna näring.   

Eftersom myllan i en odlingslåda torkar snabbare än myllan i en rabattodling kräver lådodlingen regelbunden och tillräcklig bevattning.

Odlingslådans höjd skyddar växterna mot kylan från marken. Förutsatt att lådans botten är isolerad från marken hålls ogräset borta. Odlingens höjd kan varieras genom att stapla lådor ovanpå varandra.

Tips för nybörjaren

  • Avtala om skötseln med husets övriga invånare om odlingen anläggs på en gemensam gård.
  • Placera odlingslådan på en solig eller halvskuggig plats. Om lådans botten är isolerad från marken hålls ogräset borta.  
  • Använd mylla av hög kvalitet och vattna odlingen tillräckligt ofta. Myllan i en odlingslåda torkar snabbare än myllan i en rabattodling.
  • Börja med lättodlade växter och växter som trivs tillsammans. Persilja och basilika lämpar sig utmärkt i en tomatodling.
  • Förbättra myllan med kompost och gräsunderlag.

Källor: Nyttoväxtföreningen och www.martat.fi

Så här piffar du upp din odlingslåda – se den finskspråkiga videon nedan.

publication_info.published_label: 25.2.2016
publication_info.modified_label: 11.12.2018
some.share_label