Currypasta och andra eldiga kryddor i jämförelse - Yhteishyvä

Currypasta och andra eldiga kryddor i jämförelse

Currytahna ja muut tuliset mausteet vertailussa

Allt fler hemkockar fascineras av starka kryddor. Chili och exotiska kryddsåser utmanar den traditionella pepparn.

some.share_label
contributors.writer
Helena Saine-Laitinen
contributors.photo
SOK

Kryddor sätter piff på maten och förhöjer smakupplevelsen. Peppar är en välbekant krydda som lämpar sig i många rätter. Den fräscha svartpepparn och den ettriga vitpepparn finns som korn, som pulver och i mald form. Alkaloiden piperin, som ger pepparn dess karakteristiska smak, har lång hållbarhet om kryddan förvaras skyddad mot ljus och fukt.

Intresset för nya rätter och smaker har förändrat finländarnas kryddvanor och i dag kan man köpa bland annat chili som färsk, torkad, pulver och kryddpasta i de flesta av landets dagligvaruaffärer. Tumregeln i fråga om färsk chili är att ju mindre frukten är desto starkare är den.

Den amerikanske farmakologen Wilbur Scoville utvecklade år 1912 en skala för angivande av chilins styrka, men i dag använder man i allmänhet skalan 0–10 för att ange fruktens "hetta". Förpackade chilikryddor har ofta en bild av den ingående frukten, vilket ger en fingervisning om kryddans styrka. Ämnet capsaicin, som ger chilin dess starka smak, stimulerar blodflödet och ämnesomsättningen. Eftersom ämnet ökar frisättningen av endorfiner har det en viss vanebildande effekt. Munnens och tungans receptorer och smaklökar vänjer sig vid starka smaker, vilket innebär att man kan "lära sig" äta stark chili.

Aromerna och smakerna i kryddor kan förstärkas genom att värma upp kryddorna i olja innan man tillsätter de egentliga ingredienserna. Om rätten är för starkt kryddad kan man späda ut den med vätska eller öka mängden ris, potatis eller pasta vars stärkelse neutraliserar "eldigheten". I vissa fall kan man bryta udden av kryddorna med lite socker.

Om man har ätit starkt kryddad mat lönar det sig inte att försöka lindra den brännande känslan med vatten. Känslan kan lindras med ljust bröd, mjölk och yoghurt.

Övning ger som bekant färdighet. Man lär sig snabbt välja chilikrydda för olika rätter. Vissa rätter kräver färsk chili, medan andra med fördel kan kryddas med till exempel chilipulver eller currypasta. Krydda med måtta!

Kryddsåser lämpar sig utmärkt som bordskrydda i barnfamiljer eftersom de sätter piff också på milda rätter.

Det lönar sig inta att försöka lindra den brännande känslan med vatten. Känslan kan lindras med ljust bröd eller fet mjölk.

publication_info.published_label: 18.6.2014
publication_info.modified_label: 4.12.2018
some.share_label