Cykla tryggt på hösten - Yhteishyvä

Cykla tryggt på hösten

Pyöräile turvallisesti syksyllä

Då hösten kommer fortsätter många ännu att cykla. Men för att cykla tryggt även i höstmörkret, bör du se till att cykeln har en bra belysning. Kontrollera regelbundet även reflexerna i hjulen.

some.share_label
contributors.writer
Heidi Hänninen
contributors.photo
SOK

Ju längre hösten framskrider, desto tidigare blir det mörkt. På vägen till och från jobbet på senhösten kan det redan vara beckmörkt. Därför är det viktigt att se till att cykeln och cyklisten syns tillräckligt bra i alla situationer. Kom ihåg att kontrollera att du har sett till åtminstone följande saker då du cyklar i mörkret.

  1. Enligt vägtrafiklagen ska en cykel ha en lampa som visar ett vitt eller ljusgult ljus framåt. Kom ihåg att bara en cykel med belysning kan ses av andra vägtrafikanter.
  2. Ytterligare synlighet kan du få, om du önskar, genom att fästa baktill på cykeln en lampa som lyser rött. Märk väl att framlyktan inte får vara röd.
  3. Cykellyktorna ska befinna sig på minst 30 och högst 130 cm höjd från vägen. Rikta ljuset rätt, så att det inte av misstag bländar en mötande cyklist.
  4. Glöm inte reflexerna på cykeln och cyklisten, en reflex är en billig livförsäkring. På en trygg cykel finns reflexer framtill, på sidan, bak och på pedalerna.
  5. Förutom synligheten är det skäl att vid cykling i mörker och i synnerhet vid regnväder fästa uppmärksamhet även vid hastigheten. Med en lite långsammare fart kan du se omgivningen bättre och vid behov stanna snabbare.

Källa: Liikenneturva

publication_info.published_label: 14.8.2015
publication_info.modified_label: 11.12.2018
some.share_label