Begreppet ekoproduktion för tankarna till böljande sädesfält, betande kor och leende bönder. Men vad innebär ekologisk produktion egentligen?
"Ekoproduktion innebär noggrant reglerad produktion av livsmedel. Finland har förbundit sig att följa EU:s ekoförordning vars efterlevnad övervakas av myndigheterna. Den ekologiska produktionen är alltså lagbaserad", säger professor Juha Helenius från Helsingfors universitet.
Förordningen gäller främst primärproduktionen, det vill säga det som sker på åkrarna, i trädgårdarna och i ladugårdarna. Välfungerande näringsämneskretslopp och mångfald i ekosystemen är de centrala elementen i ekoproduktionen. Kravet om djurens välmående är strängare än vanligt. Växtsjukdomar, ogräs och andra skadliga organismer får inte bekämpas med pesticider. På listan om förbjudna med står också all genmodifiering.
Det konventionella lantbrukets största kostnader och skadligaste utsläpp sammanhänger med användningen av industriellt producerade gödselmedel innehållande miljöbelastande fosfor och kväve. Kostnaderna uppkommer vid den industriella produktionen och importen. Både tillverkningen och användningen av industriellt producerade gödselmedel belastar miljön. Inom den ekologiska produktionen används endast naturliga näringsämnen, vilket minskar belastningen på framförallt vattendragen och atmosfären. Beviljandet av ekocertifikat till livsmedelsindustrin förutsätter följande av mycket stränga regler gällande användningen av bland annat färgämnen och konserveringsmedel.
Vissa ekoregler förbryllar experterna.
"Regeln som säger att man inte får gödsla med förnybar gödsel tillverkad av hushållssopor och mänsklig avföring är onödig. Avfallet är nuförtiden hygieniskt och tryggt", säger Juha Helenius.