Färsk fisk snabbt - Fiskföretaget Saimaan Tuore odlar fisk på ett mer ekologiskt sätt - Yhteishyvä

Färsk fisk snabbt - Fiskföretaget Saimaan Tuore odlar fisk på ett mer ekologiskt sätt

Jari-Matti Pitkänen övervakar regnbågslaxarnas förvandling från romkorn till mat på tallriken. Fiskföretaget Saimaan Tuore odlar fisk på ett mer ekologiskt sätt.

some.share_label
contributors.writer
Riina-Maria Metso
contributors.photo
SOK

"Om det bara gick att laga enkla vardagsrätter av fisk. Det var min önskan när jag började jobba på Saimaan Tuore. Jag är en fiskkille – jag kan laga mat av fisk som fisk.

Men många tror att det är svårt att hantera fisk. Det finns många som inte vet vad de ska göra om de får en hel fisk.

Vi har inga egna utsläpp i vatten överhuvudtaget.

I mitt jobb vill jag visa att fisk är enkel husmanskost och förändra konsumenternas matvanor.

Jag föll för fiskbranschen för åtta år sedan. Då hade jag inte kunnat tro vad allt jobbet skulle medföra. Vi hanterar en ömtålig produkt som har kort hållbarhet.

Kvaliteten är det viktigaste

Det var det nya sättet att odla fisk som lockade mig till Saimaan Tuore, först som produktionschef och sedan som vd.

Våra regnbågslaxar odlas i cirkulerande vatten, vilket är ett ekologiskt och kontrollerat sätt att producera fisk. Vi har inga egna utsläpp i vatten överhuvudtaget.

Vi lanserade vår produkt i februari. Före det byggde vi anläggningar i snabb takt. Det har varit och är fortfarande mycket jobb.

Företaget är litet och jag får delta i nästan allt arbete. För mig är det viktigaste att vi har en högkvalitativ produkt. Därför övervakar jag gärna särskilt förädlingsskedet.

Vi måste vara uppmärksamma hela tiden.

Slutresultatet på vår produktionslinje är den produkt som konsumenterna ser. Om det till exempel blir ett fel på maskinen när produkten skärs går den inte att rädda i nästa arbetsskede. Då är det kört. Vi måste vara uppmärksamma hela tiden.

Problemet är löst

Vår produktionsanläggning är ny även för oss. Det finns ingen motsvarande anläggning i Finland, egentligen inte i hela världen.

Den största framgången var att få se vår produkt ute i butikshyllorna i februari.

Vi vill erbjuda konsumenterna högklassig och färsk finländsk fisk över hela Finland.

Vi är mycket nöjda över att vår produkt finns i S-butikernas sortiment. Vi vill erbjuda konsumenterna högklassig och färsk finländsk fisk över hela Finland. S-butikerna är en viktig del av detta.

Den stora efterfrågan överraskade oss och produkterna räckte inte till i samband med lanseringen. Jag har aldrig någonsin tidigare upplevt något sådant när det gäller fiskprodukter.

Den stora efterfrågan överraskade oss.

Att inleda produktion var en stor ansträngning som krävde långa arbetsdagar. Nöjda kunder och våra högklassiga produkter har dock gett mig motivation.

När jag ser leenden på både kundernas och medarbetarnas läppar vet jag att allt är som det ska.

Vältränad och färsk

Färsk fisk smakar gott. Det är jag själv van vid och det vill jag även erbjuda andra. Det fina med våra produkter är att allt ligger i våra händer.

Vi både odlar och tillverkar fisken. Vi vet vad som har hänt med fisken under resans gång. När vi tar upp fisken ur bassängen tar det en timme innan den har gått genom alla tillverkningsskeden och ligger färdigpackad och väntar på transport.

Vid odling i cirkulerande vatten når fisken också försäljningsstorlek snabbare. På detta sätt kan vi ta upp fisk ur bassängen året runt och får genast ut den på matborden. Dessutom är prisnivån mer stabil.

Våra fiskar innehåller dock proportionellt sett mer protein.

Vår fisk får specialanpassat foder. Tack vare detta får vi en exakt sådan fisk vi vill ha. Fisken ska innehålla tillräckligt med omega-3-fettsyror.

Eftersom vi odlar relativt små fiskar på 700–800 gram är de fastare än större fiskar.

I vår odlingsmetod simmar fiskarna motströms i bassängen, precis som de gör i älvar. De har mer vältränade muskler och filéerna innehåller mindre fett än hos fiskar i kontrollgrupper som odlats i stillastående vatten. Det märker man när man steker fisken i stekpanna.

Fisk är snabbmat, men inte skräpmat.

Men regnbågslax är ändå en fet fisk som innehåller hälsosamma fettsyror. Våra fiskar innehåller dock proportionellt sett mer protein än till exempel norsk lax där filéerna har vita ränder av fett.

Viktigt för mig är också att fisken säljs i portionsstora filéer. Andelen en- och tvåpersonshushåll i Finland är stor.

Vi vill erbjuda dem lättlagade måltider. Portionsfiléerna är enkla att slänga ner i stekpannan och blir klara på några minuter. Fisk är snabbmat, men inte skräpmat.

Fisk utan finlir

Jag har fiskat hela mitt liv. Jag åker och fiskar så fort jag bara har möjlighet. Sär-skilt på somrarna står egenhändigt fångad fisk på menyn. Jag tillagar alltid fisken enkelt: på med salt och citronpeppar och in i ugnen.

Å andra sidan är fördelen med jobbet att fångsten alltid är garanterad där."

Saimaan tuore

  • Saimaan Tuores fiskar odlas vid tre olika anläggningar i Hollola, Huutokoski och Varkaus.
     
  • 5 gram: Fiskynglen kläcks i Hollola i grundvatten från Salpausselkä, vilket är bästa möjliga vattentyp under fiskarnas första levnadsskede. Under fyra månaders tid hinner fiskarna få en vikt på cirka 5 gram. De små fiskarna är lätta att flytta till nästa anläggning.
     
  • 70 gram: Vid cirkulationsvattenanläggningen i Huutokoski växer fiskarna under fyra månader tills de väger cirka 70 gram. Vid odling i cirkulerande vatten är tillväxten jämn året runt, medan fisken vid traditionell odling växer endast på våren och hösten.

  • 1000 gram: Fiskarna växer till sin slutliga storlek i Varkaus. Först får de växa i fyra månader vid cirkulationsvattenanläggningen. Via reningsbassänger går fiskarna vidare till processlinjen och som färdiga produkter till butikerna.

  • Fiskarna som säljs väger 700–1 000 gram.

I denna spalt berättar vi hur finländsk mat blir till.

publication_info.published_label: 28.5.2018
publication_info.modified_label: 4.12.2018
some.share_label