Den stora efterfrågan överraskade oss och produkterna räckte inte till i samband med lanseringen. Jag har aldrig någonsin tidigare upplevt något sådant när det gäller fiskprodukter.
Den stora efterfrågan överraskade oss.
Att inleda produktion var en stor ansträngning som krävde långa arbetsdagar. Nöjda kunder och våra högklassiga produkter har dock gett mig motivation.
När jag ser leenden på både kundernas och medarbetarnas läppar vet jag att allt är som det ska.
Vältränad och färsk
Färsk fisk smakar gott. Det är jag själv van vid och det vill jag även erbjuda andra. Det fina med våra produkter är att allt ligger i våra händer.
Vi både odlar och tillverkar fisken. Vi vet vad som har hänt med fisken under resans gång. När vi tar upp fisken ur bassängen tar det en timme innan den har gått genom alla tillverkningsskeden och ligger färdigpackad och väntar på transport.
Vid odling i cirkulerande vatten når fisken också försäljningsstorlek snabbare. På detta sätt kan vi ta upp fisk ur bassängen året runt och får genast ut den på matborden. Dessutom är prisnivån mer stabil.
Våra fiskar innehåller dock proportionellt sett mer protein.
Vår fisk får specialanpassat foder. Tack vare detta får vi en exakt sådan fisk vi vill ha. Fisken ska innehålla tillräckligt med omega-3-fettsyror.
Eftersom vi odlar relativt små fiskar på 700–800 gram är de fastare än större fiskar.
I vår odlingsmetod simmar fiskarna motströms i bassängen, precis som de gör i älvar. De har mer vältränade muskler och filéerna innehåller mindre fett än hos fiskar i kontrollgrupper som odlats i stillastående vatten. Det märker man när man steker fisken i stekpanna.
Fisk är snabbmat, men inte skräpmat.
Men regnbågslax är ändå en fet fisk som innehåller hälsosamma fettsyror. Våra fiskar innehåller dock proportionellt sett mer protein än till exempel norsk lax där filéerna har vita ränder av fett.
Viktigt för mig är också att fisken säljs i portionsstora filéer. Andelen en- och tvåpersonshushåll i Finland är stor.
Vi vill erbjuda dem lättlagade måltider. Portionsfiléerna är enkla att slänga ner i stekpannan och blir klara på några minuter. Fisk är snabbmat, men inte skräpmat.
Fisk utan finlir
Jag har fiskat hela mitt liv. Jag åker och fiskar så fort jag bara har möjlighet. Sär-skilt på somrarna står egenhändigt fångad fisk på menyn. Jag tillagar alltid fisken enkelt: på med salt och citronpeppar och in i ugnen.
Å andra sidan är fördelen med jobbet att fångsten alltid är garanterad där."