Fartfylld buffétillagning - Yhteishyvä

Fartfylld buffétillagning

Marko Lehti

Marko Lehti, köksmästare, Ravintolamaailma Prisma Halikko, Suur-Seudun Osuuskauppa

Köksmästaren Marko Lehti blir entusiastisk då antalet kunder växer. Han är inte intresserad av att slå dank, utan vill hellre ha full fräs hela dagen. Lehti belönades för sitt kompromisslösa arbete och sin positiva attityd med utmärkelsen S-Chef.

some.share_label
contributors.writer
Enna Koivunen
contributors.photo
SOK

"Jag började för cirka tre år sedan som köksmästare på Halikon Prismas restaurangvärld, som nyligen hade öppnats. Det fanns mycket att undra över, för konceptet här var helt nytt för mig, och jag hade inte gjort något liknande tidigare. Småningom föll saker och ting på plats och vi fick verksamheten att börja rulla.

Till restaurangvärlden hör kaféet Presso, Hesburger och restaurangen PizzaBuffa. Jag är ansvarig för den sistnämnda och mitt arbete går i huvudsak ut på att tillreda lunchen och salladsbordet och hålla dem i skick. Dessutom gör jag en del bakgrundsarbeten i restaurangen, såsom beställningar och självkontroll.

Jag har inget eget team, utan alla anställda i restaurangvärlden rör sig mellan de olika ställena. Den största delen av gruppen är ungdomar, fulla av energi och entusiasm. Det är toppen att jobba med dem, vi lär oss av varandra. De unga lär av arbetslivet och jag lär mig av deras livsinställning.

Ju flera kunder vi har, desto bättre trivs jag med mitt jobb. Då kunderna är många, känns det att arbetet är betydelsefullt. Det får gärna vara full fräs hela tiden, att slöa är inget för mig. Jag trivs bra bland människor och pratar mycket med kunderna.

Mat får man på många ställen, men det går att lägga fram produkterna på ett speciellt sätt. Jag vill visa kunderna respekt, genom att servera maten med stil. Allt är möjligt, även mitt i stressen, om man sköter sakerna noggrant med coolt. Även en lunch kan göras till en upplevelse.

Till min förvåning fick jag S-Chef-utmärkelsen, som årligen tilldelas en kökschef i S-gruppens turist- och bespisningsverksamhet. Utmärkelsen fick jag för mitt arbete i PizzaBuffa-kedjans produktutvecklingsgrupp, där vi har lanserat en matservering som går i glädjens tecken. Jag fick beröm för ett kompromisslöst arbete och en positiv inställning till det vi gör."

I denna serie berättas historier om yrkespersoner i S-gruppen och hos våra bonussamarbetspartner.

publication_info.published_label: 14.8.2015
publication_info.modified_label: 4.12.2018
some.share_label