Flitig elev - Yhteishyvä

Flitig elev

Ahkera oppija

Hannes Koljonen, biträde, Prisma Holma, Lahtis, handelslaget Osuuskauppa Hämeenmaa.

Dagsverksdagen gav 17-årige Hannes Koljonen deltidsarbete på Prisma.

some.share_label
contributors.writer
Enna Koivunen
contributors.photo
SOK

"Jag kom i kontakt med butiksarbetet under dagsverksdagen och då lät jag min handledare och chef förstå att jag gärna ställer upp som sommarfågel. Via programmet Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna fick jag sommaranställning och därefter kunde jag fortsätta som deltidsanställd. Fastän jag bara är 17 år gammal har jag redan bred erfarenhet av butiksarbete. För närvarande arbetar jag på frukt- och grönsaksavdelningen och det så kallade betjäningstorget i Prisma Holma i Lahtis. Jag jobbar under kvällar och veckoslut vid sidan om mina gymnasiestudier. 

Min uppgift på frukt- och grönsaksavdelningen är bland annat att ersätta skadade varor med fräscha och att se till att alla varor finns framlagda. Vid behov hjälper jag kunderna. Jag blev positivt överraskad av möjligheten att också få jobba på betjäningstorget där man ju träffar många kunder.    

Ursprungligen trodde jag att butiksarbete är både lätt och lugnt, men nu vet jag att man måste kunna både det ena och det andra för att klara jobbet. Och någon tid för slappande finns minsann inte. Jag har fått lära mig betydligt mer än jag vågade hoppas på. När jag började visste jag knappt något om till exempel köttvaror, men i dag kan jag ge kunderna både tips och förslag. Om den egna kunskapen inte räcker till finns det alltid någon man kan fråga. Vårt trevliga och positiva team gör arbetsdagen till en fest.

Det kan vara svårt att kombinera studier och arbete, men om man planerar väl lyckas det nog. De av mina lärare som handlar i affären brukar fråga om jag har hunnit läsa läxorna. Före hösten gäller det att förbereda sig för de stundande studentskrivningarna. På grund av min arbetserfarenhet från Prisma är studier vid en handelshögskola ett intressant alternativ."

I artikelserien På jobb hos dig berättar anställda hos S-gruppen och S-gruppens bonuspartner om sina arbeten.

publication_info.published_label: 23.2.2015
publication_info.modified_label: 11.12.2018
some.share_label