Fördela städningen på flera dagar - Yhteishyvä

Fördela städningen på flera dagar

Jaa kodin suursiivous monelle päivälle

Marthaförbundets tips gör vårens städning systematisk och mindre betungande.

some.share_label
contributors.writer
Pi Mäkilä
contributors.expert
kehittämispäällikkö Teija Jerkku (kodintalous, kodinhoito), Marttaliitto
contributors.photo
SOK

När man kommer hem efter arbetsdagen möts man av kaos. Vårljuset gör fönstren smutsigare och dammet synligare. Man borde plocka fram dammsugaren och golvmoppen, men krafterna tryter. Låter det bekant? Genom att dela upp arbetet blir bördan lättare. Utvecklingschef Teija Jerkku från Marthaförbundet berättar hur man underlättar städningen.

Städa lite åt gången   

Regelbunden städning gör livet lättare. Genom att städa ofta och lite åt gången undviker man sådan smutsbildning som kräver ansträngande storstädning. I samband med städningen lönar det sig att göra sig av med eller ställa undan onödiga föremål – ju färre föremål man har i hemmet desto lättare förlöper städningen.  

Man kan i allmänhet undvika storstädning genom att göra en liten insats varje dag. Köket är ett utmärkt exempel: Genom att torka av ytorna efter matlagningen undviker man ingrott och torkat fett som är svårt att avlägsna senare.

Städutrustning: 

 • effektiv dammsugare med bra filter
 • allroundmopp med ergonomiskt skaft
 • mikrofiberdukar och skrubbsvampar
 • handdiskmedel
 • svagt basiskt allroundrengöringsmedel som lösgör fett
 • surt kalkrengöringsmedel för rengöring av badrum och toaletter
 • WC-borste
 • fönstertorkare
 • hinkar eller pytsar
 • städhandskar
 • golvmopp

Måndag

Inled veckan med att städa köket och bära ut hushållsavfallet. Torka av kökskaklen med en skrubbsvamp och allroundrengöringsmedel. Rengör spisfläktens filter enligt anvisningarna.

Tisdag

Dammsug hemmet. Det lönar sig att dammsuga hemmet minst en gång i veckan eftersom åtgärden avlägsnar damm, vilket förbättrar inomhusluften. Eftersom dammsugningen i viss mån rör upp damm lönar det sig att torka av ytorna med en fuktig mikrofiberduk efter dammsugningen. Torka också av golvlister, skåp och dörrkarmar.

Onsdag  

Torka av golven med en mopp och allroundrengöringsmedel. Om du har keldjur kan moppandet kräva mer energi. Köksgolvet tarvar i allmänhet mer tillsyn än golven i andra rum. Vita sockor är en utmärkt indikator: Om sockornas bottnar blir smutsiga är det dags att tvätta golven.  

Torsdag

Dags för badrummet och toaletterna. I stora familjer kan utrymmena kräva städning oftare än en gång i veckan.  Rengör duschkabinen/badkaret, kaklen och golvbrunnen.  

Fredag

Rengör bastun: Moppa golvet och torka av bastulaven med en svamp och milt rengöringsmedel.   

Lördag

Dags för fönstertvätt! Effektiv fönstertvätt förutsätter tillgång till en fönstertvättare/raka, en trasa, ett sämskskinn, en hink, en torkare och handdiskmedel.  

Söndag

Torka av kylskåpet invändigt och utvändigt med ett allroundrengöringsmedel. Njut av ditt rena hem!    

För artikeln intervjuades Marthaförbundets utvecklingschef Teija Jerkku. www.martat.fi

Ge en doftande touch till dina städade rum.

publication_info.published_label: 22.2.2016
publication_info.modified_label: 11.12.2018
some.share_label