Håll sängkläderna rena - Yhteishyvä

Håll sängkläderna rena

Pidä vuodevaatteesi puhtaina

Vädring av sängkläderna borde vara en del av vardagsstädningen, för ett rent och fräscht sovrum och säng ger bättre nattsömn. Följande råd hjälper dig att hålla sängkläderna rena och fräscha.

some.share_label
contributors.writer
Heidi Hänninen
contributors.photo
SOK
  1. Bädda sängen först 1–2 timmar efter att du stigit upp. Ta bort täcket och kudden och låt hela sängen luftas ordentligt. Det gör att fukten som uppstått under natten dunstar bort.
  2. Räta till lakanen innan du bäddar. Puffa också till kudden så att den får rätt form.
  3. Vädra sängkläderna tillräckligt ofta. Om du byter lakan varje vecka, låt täcke och kudde vädras i samband med bytet. Om du byter lakan mer sällan bör du vädra täcke och kuddar varje vecka.
  4. Kuddöverdragen bör bytas minst varannan vecka, lakanen något mer sällan. Dammsug och vädra madrasserna i samband med städning.
  5. Tvätta täckena en gång och kuddarna ett par gånger om året. Följ skötselanvisningarna. Välj produkter som kan tvättas i 60 grader.
  6. Dra nytta snön och kylan på vintern. Lägg kudden och täcket i en ren snödriva och vänd dem då och då. Borsta av snön från täcket och kudden. Utöver det kan du låta sängkläderna vädras.
  7. Mycket hård kyla på minst -28 grader är ett effektivt sätt att få bukt med dammkvalster. Då ska sängkläderna frysbehandlas i sex timmar. Att lägga sängkläderna i bastun i en timme i 60 grader dödar också kvalstren.

Källor: Martat, Siivous.info

publication_info.published_label: 21.12.2015
publication_info.modified_label: 12.12.2018
some.share_label