Hanna Sumari: "Särskilt skam kan man övervinna när man vågar tala öppet om den" - Yhteishyvä

Hanna Sumari: "Särskilt skam kan man övervinna när man vågar tala öppet om den"

Hanna Sumari

Hanna Sumari älskar att resa. Hon drömmer om att promenera över Brooklyn Bridge i New York med sina man och att vandra på Island. I Sommarfinland reser Sumari helst runt på sin motorcykel av märket BMW.

För tv-redaktören Hanna Sumari är frihet att köra motorcykel, men också att vara sig själv.

some.share_label
contributors.writer
Venla Pystynen
contributors.photo
Justus Järnefelt

Tung så in i Norden.

Så tänkte Hanna Sumari, 60, när hon lärde sig köra sin Harley Davidson på vägarna i Esbo för 13 år sedan. Tv-redaktören och bloggaren hade fått motorcykeln i present av sin man, en överraskning som hon tyckte var mycket romantisk.

"Vi hade länge åkt motorcykel så att min man körde sin HD och jag satt bak. När jag fick en egen mc tänkte jag: wow, hur bra känner inte min man mig!? Inte orkar ju jag sitta bak, jag är en människa som gillar att göra saker själv", säger Hanna med ett skratt.

Men när Hanna skulle ta tyglarna – eller styret – i egna händer var det inte så himla enkelt. Hanna var rädd när hon satt på sin 300 kilos motorcykel. Den lydde inte, utan kändes svår att köra.

Det är världens bästa känsla att köra fri som vinden.

Så sakteliga blev Hanna ändå du med sin mc, och det tog inte lång tid förrän hon knappt kunde slita sig från den.

"Det är världens bästa känsla att köra fri som vinden så att man inte hör någonting annat än sina egna tankar. Och känner doften av mull och tallskog", säger Hanna.

När någon sedan för första gången satt bak när hon körde förstod hon den verkliga anledningen till att hon fick en egen mc – och den var inte särskilt romantisk.

"Det är otroligt irriterade när någon sitter bak! Det är mycket härligare att köra utan extra vikt", säger Hanna.

Vackra rutter

Ett av Hannas favoritställen i Finland är Hotelli Punkaharju som drivs av Saimi Hoyer.

"Vägen dit är gudomligt vacker, stället är vackert och maten himmelsk."

Vägen dit är gudomligt vacker.

Kortare turer gör Hanna gärna från hemmet i Esbo till Noux nationalpark. Hon gillar bland annat de slingriga vägarna som går genom tät skog och leder till naturcentrumet Haltia.

På somrarna tillbringar Hanna tid på Ösel i Estland där hon har ett gammalt timmerhus med stall. När Hanna kör till stugan har hon egentligen inte lust att stanna till på vägen – sommarparadiset som väntar där framme är för lockande.

"Jag äter på färjan som tar mig från estniska fastlandet till Moon. Där serveras soljanka eller surkål och pulled pork. Eller plättar och glass, pankooki ja muusi på estniska."

När Hanna kör motorcykel uppskattar hon bensinstationer som är snygga och städade och alltid har öppet.

"Och sådana finns det verkligen inte i alla länder, även om man skulle tro det", säger hon.

Vanligen väljer Hanna pausplats uti-från när bensintanken börjar vara tom.

ABC-stationerna kan man lita på. 

"ABC-stationerna kan man lita på. De har alltid öppet och toaletterna är snygga och städade. Det är viktigt att de är städade, eftersom man måste dra av sig mc-stället så att det hamnar på golvet för att få ner byxorna. Dessutom behövs det utrymme eftersom mc-jackan är vadderad och styv."

Om Hanna inte planerar att äta på ett visst ställe händer det att hon äter en varm måltid på ABC.

"Där vet jag vad jag får och har lätt att välja. Det är också perfekt att där finns en butik, för jag äter inte choklad eller bullar till mellanmål, utan kvarg och bär."

När Hanna kör motorcykel stannar hon gärna på vackra platser vid sjöar.

Fest blev början på vänskap

År 2010 satt Hanna i sitt tomma hem i Esbo och kände sig övergiven, ensam och överflödig. Hanna hade jobbat "som en galning" i tiotals år, men plötsligt var kalendern tom. Först lämnade Hanna över ansvaret för ett inredningsprogram, och sedan tog programledaruppdragen och skrivjobben slut.

"Jag fick panik och kunde inte njuta av att jag fick en andhämtningspaus."

Hanna upptäckte att hon inte längre hade några vänner att ringa eller till exempel gå på bio med.

"Jag hade inga vänner kvar, eftersom jag inte haft tid att träffa någon. Jag hade tre barn, man och hund och hade alltid jobbat långa dagar."

Jag fick panik och kunde inte njuta av att jag fick en andhämtningspaus.

Efter att ha deppat en stund över sin situation löste Hanna problemet på ett sätt som är typiskt för henne: hon ställde till med fest. Hon bjöd hem folk från olika sammanhang, merparten av människorna kände hon bara ytligt.

"Alla trodde att de andra kände varandra sedan tidigare, men så var det inte alls", säger Hanna med ett skratt.

Festen var början på många vänskapsband och Hannas kalender började fyllas med lunchträffar. Samtidigt slutade hon bry sig om att det var en lugn period på jobbfronten.

"Jag behövde verkligen stanna upp", säger Hanna.

Nu har hon nämligen kalendern fylld med jobb igen. Hannas sommar går åt till att spela in programmet Finlands vackraste hem. I serien besöker Hanna 30 hem runt om i Finland och hon har inte tid med mer än en kort semester.

"Men jag älskar att jobba med tv. Jag trivs jättebra framför kameran, det är naturligt och enkelt för mig."

Åldern känns inte, men den syns

Åldrande är någonting som har sysselsatt Hannas tankar av och till, eftersom det är unga människor folk vill se.

"Jag kommer ihåg när Isabella Rossellini som 42-åring fick höra att hon är för gammal för att vara Lancômes ansikte."

Men på senare tid har Hanna märkt att högre ålder har blivit trendigt. Vi får se äldre damer som modeller och vid 65 års ålder blev Rossellini ombedd att återvända till Lancôme.

"60 verkar vara det nya 40. Men visst svär jag ibland när jag ser foton av mig själv. Det är en chock att se sig själv med rynkor, eftersom man känner sig ung. Man kommer inte alltid ihåg hur gammal man har hunnit bli."

Hanna medger att det är en livslång uppgift att lära sig att älska sig själv. Men det är lättare när det finns fler än en mall som man kan passa in i. Hanna har hjälp med detta av sin käre make, som hon har varit tillsammans med i hela 25 år. De träffades en gång i tiden under en gemensam tv-produktion där mannen var filmare. Paret har en gemensam dotter och dessutom har Hanna två döttrar från ett tidigare äktenskap.

Vanding och bakning

Sanden i Saharaöknen var fin som sanden i ett timglas, och här och var syntes det fotspår av små insekter. Mandelträden blommade med vita, vaxliknande blommor och solen gassade på Hannas rygg när hon körde motorcykel i Sahara.

Hanna älskar att resa och därför är hon glad över att hon kunnat resa även i jobbet.

Åren 2008 och 2010 gjorde Hanna och hennes man en tv-serie där de körde runt i världen. För Hanna var den största utmaningen i serien när den åttafaldige endurovärldsmästaren Kari Tiainen lärde henne att köra enduro. Hanna körde med endurocykel över Atlasbergen till Sahara och övernattade på lyxhotell.

Sanddynerna var det vackraste jag någonsin sett i naturen.

"Sanddynerna var det vackraste jag någonsin sett i naturen", säger hon. 

Hanna berättar att hon lider av kronisk resfeber. Den senaste tiden har hon åkt särskilt till Fuengirola i Spanien där hon vandrar och njuter av solen och havet, medan hennes man kör enduro i bergen. Hanna har också besökt Hawaii många gånger. 

"Det var länge en onåbar, sagolik plats för mig. Sedan plötsligt en dag berättade min man att han köpt en julresa för hela familjen dit."

På resorna njuter Hanna av att ströva omkring i naturen. En resa hon inte glömmer är den till Cornwall i England.

"Stränderna var regniga, dimmiga, öde och steniga. Jag och min dotter Carolina vandrade längs dem i vinden och lyssnade på måsarnas skrän."

Utöver att resa är matlagning en av Hannas passioner. Redan som ung gjorde Hanna inlagda gurkor och rödbetor, saltad svamp och pickels, kokade sylt och lindade in vinteräpplen i silkespapper så att de skulle mogna.

Hanna testar gärna nya rätter, råvaror och tillagningssätt. Hon har en blogg där hon delar sina favoritrecept.

På sommaren är Hannas specialitet inte grillat, utan bakverk.

"Jag älskar att baka. Det är så meditativt.

Hanna Sumari

  • 60-årig tv-redaktör, programledare och bloggare.

  • Bor i Esbo med sin man.

  • Har synts i tv sedan 1993 och har upplevt mediebranschens stora förändring. "Numera kan vem som helst göra ett eget program på YouTube. Det stör mig inte alls, alla människor är viktiga."

publication_info.published_label: 28.5.2018
publication_info.modified_label: 4.12.2018
some.share_label