Hantverkare i blomsterprakt - Yhteishyvä

Hantverkare i blomsterprakt

Anna Salomaa

Anna Salomaa, florist, HOK-Elantos blombinderi

Så länge florist Anna Salomaa älskar blommor och blomsterprakt är hon i rätt bransch. Hon blir lika hänförd varje gång en ny sats blommor anländer.

some.share_label
contributors.writer
Enna Koivunen
contributors.photo
SOK

"Jag drömde om floristyrket redan som liten flicka. Mitt stora intresse för naturen och hantverk fick mig att studera till trädgårdsmästare och florist. Jag har jobbat fem år på HOK-Elantos blombinderi. Den inspirerande miljön och mina duktiga och trevliga arbetskamrater gör varje dag till en fest.  

Mitt jobb är varierande och mångsidigt. Till mina arbetsuppgifter hör bland annat att binda buketter och andra blomarrangemang och att beställa och hantera blommor. Blommorna levereras i stora tråg. När de har anlänt till oss säkerställer vi hållbarheten genom att byta vatten och snitta stjälkarna. Blommorna skall naturligtvis vara vackra och fräscha när de avhämtas av kunderna.      

Min kreativitet kommer till sin rätt när kunden vill ha något utöver det vanliga. Buketter och blomarrangemang beställs ofta med utgångspunkt från mottagarens smak, intressen eller belägenhet. Om temat är ett land väljer jag blommor och färger som rimmar med landet, om mottagaren är bagare får blomarrangemanget gärna föra tankarna till en tårta...  

En florist bör behärska även annat än blomsterbindning. Vi skriver ofta kort, band och adresser för hand. Varje florist har sin egen handstil. Kunderna uppskattar unik och personlig utformning av både blomarrangemangen och den tillhörande texten.  

Jobbet förutsätter baskunskaper i latin eftersom blommorna i allmänhet beställs enligt sina vetenskapliga namn.

Vi får blommor två gånger i veckan. Varje gång jag tar emot en blomleverans flammar min kärlek till yrket upp på nytt. Eftersom blommor är en säsongsvara varierar leveranserna från gång till gång och ibland får vi in helt nya sorter.

Så länge jag älskar blommor och blomsterprakt är jag i rätt bransch. Hemma har jag alltid fräscha och vackra blommor i en vas."

publication_info.published_label: 25.2.2016
publication_info.modified_label: 11.12.2018
some.share_label