Hur snabb släde behöver Julgubben? - Yhteishyvä

Hur snabb släde behöver Julgubben?

Kuinka nopean menopelin joulupukki tarvitsee?

Jultomten färdas från hem till hem med en fart på drygt 1 000 kilometer per sekund.

some.share_label
contributors.writer
Petja Partanen
contributors.photo
SOK

Hur snabbt måste Julgubben färdas för att hinna dela ut julklappar till alla barn på julaftonen? Enligt nätpublikationen Tiedetuubis kalkyler måste han färdas med en hastighet om över 1 000 kilometer i sekunden för att kunna utföra sitt viktiga uppdrag.

Det finns cirka två miljarder barn på jorden, varav ungefär 19 procent firar jul. Julgubben ska alltså besöka cirka 380 miljoner barn i sammanlagt omkring 91,8 miljoner hem. I Tiedetuubis kalkyl har Julgubben ett helt dygn på sig att dela ut julklapparna eftersom barnen i många länder får sina klappar först på juldagen. Om Julgubben väljer att färdas i västlig riktning kan han, på grund av jordens rotation, dela ut sina julklappar något längre än om han färdas österut. Om Julgubben planerar sin resa rätt har han sammanlagt 31 timmar på sig att dela ut julklapparna.

Om man antar att de cirka 92 miljoner hemmen finns jämnt utspridda över jorden är det genomsnittliga avståndet mellan hemmen ungefär 1,26 kilometer. Detta innebär att Julgubben måste färdas sammanlagt cirka 115,2 miljoner kilometer under julen. För att klara tidsschemat måste han färdas med en hastighet om över 3,7 miljoner kilometer i timmen, det vill säga cirka 1 032 kilometer i sekunden.  

För att klara den enorma accelerationen efter varje besök måste Julgubben vara en riktig stålfarfar. Han måste dessutom klara extremt hög friktionsvärme – en meteorit som inträder i atmosfären med en hastighet om anspråkslösa tio kilometer i sekunden förintas på ett ögonblick.

Julgubben besöker 822,6 hem per sekund för att hinna utföra sitt viktiga uppdrag. Det är nog inte så konstigt att alla inte får syn på Julgubben varje år!

publication_info.published_label: 20.11.2014
publication_info.modified_label: 11.12.2018
some.share_label