Jul i sinnet 2016: "Man blir lycklig när det finns finländare som vill hjälpa främmande människor" - Yhteishyvä

Jul i sinnet 2016: "Man blir lycklig när det finns finländare som vill hjälpa främmande människor"

Hyvä Joulumieli 2016: "Tuntemattoman apu lämmittää"

Julen är en glad konsumtionsfest, men tyvärr inte för alla. En tonårspojkes ensamstående mor vet hur knapert livet kan vara. Insamlingen Jul i sinnet hjälper.

some.share_label
contributors.writer
Pauli Jokinen
contributors.photo
SOK

Heidi Väkeväinen bor i Valkeakoski med sin son. Hon vill servera traditionell julmat, klä granen och bjuda på en trevlig jul, men hennes förberedelser går trögt. Hon har kroniska sömnproblem och har sovit dåligt. Dessutom känner hon sig vimmelkantig efter den starka sömnmedicinen.

"Morgnarna går trögt, men i allmänhet har jag inte bråttom någonstans", säger Väkeväinen.

För tio år sedan insjuknade hon i en allvarlig reumatisk sjukdom som gör att lederna förtvinar. Svårigheterna att röra sig ledde till att hon blev invalidpensionerad från sitt arbete i vårdbranschen.

"Vardagen ställer till med olika problem. Det är besvärligt att gå till butiken och nästan omöjligt att städa. Lyckligtvis är min son redan så stor att han kan och orkar hjälpa till", säger Heidi Väkeväinen.

Fattigdom sällan självförvållad

Väkeväinens och hennes tonårssons ekonomi är trängd. Invalidpensionen är något högre än arbetsmarknadsstödet, men pengarna vill ändå inte räcka till. Mor och son har fått ge avkall på bland annat resor, hobbyer och sparkonton.

"Jag har fått minst tio olika diagnoser och min specialläkare har sagt att jag aldrig mer kommer att bli arbetsför", säger 37-åriga Heidi Väkeväinen.

Hon och hennes son har fått Jul i sinnet-presentkort flera gånger. Målet för årets kampanj är att samla in 2,1 miljoner euro för utdelning till mindre bemedlade familjer.

"Syftet med insamlingen är att lindra barnfamiljernas fattigdomskänsla under julen. Det bästa vore naturligtvis om insamlingen inte behövdes", säger organisationschef Arja-Liisa Mauno från Mannerheims Barnskyddsförbund.

Hon betonar att fattigdom sällan är självförvållad. Små inkomster och brist på pengar kan bero på bland annat arbetslöshet och sjukdom. Ensamförsörjare är också en utsatt grupp.

"Barn i fattiga familjer har inte samma möjligheter som andra barn: De får nöja sig med enklare leksaker och telefoner och de kan sällan delta i klassresor och barnkalas. I värsta fall leder svårigheterna till missbruk och snatteri", säger Arja-Liisa Mauno.

Tacksam för hjälp

Enligt Statistikcentralen lever 108 000 finländska barn i fattiga familjer. Det är cirka 10 procent av landets barn.

"Antalet barn som lever i fattiga familjer minskar tyvärr inte. Under­sökningar har visat att fattigdom ofta går i arv", säger Arja-Liisa Mauno.

Heidi Väkeväinen har varit mycket tacksam för presentkorten för vilka hon har köpt skinka, lådor och annan julmat till sig och sin son. 

"Det känns fint att få hjälp. Man blir glad och varm inombords när man märker att det finns finländare som vill hjälpa främmande människor. Presentkorten sprider större glädje än givarna kan ana", säger hon och fortsätter:

"Fattigdom kan drabba vem som helst och när som helst. Man kan lindra en kronisk sjukdom en aning genom att leva sunt, men man kan inte få den att försvinna. Den ångestladdade onda cirkeln tar aldrig slut", säger Heidi Väkeväinen.

Delta i insamlingen Jul i sinnet

  • De insamlade medlen går till sammanlagt 30 000 mindre bemedlade barnfamiljer i form av 70 euros presentkort avsedda för inköp av matvaror.
  • I år är det insamlingens tjugonde jubileumsår. Målet är att samla in 2,1 miljoner euro.
  • Insamlingen ordnas av MLL och SPR inklusive samarbetspartner. S-gruppens livsmedelsaffärer deltar i insamlingen genom att donera pengar och som partner.
  • Donationer kan göras till insamlingskontot Jul i sinnet FI17 1596 3000 2020 20 (skriv HJM i meddelandefältet), genom att ringa till insamlingsnumret 0600 16 555 eller genom att skicka textmeddelandet HJM till numret 16499. Telefon- och sms-donationen, som är 10 euro, faktureras givaren.
  • Läs mer: hyvajoulumieli.fi
publication_info.published_label: 25.11.2016
publication_info.modified_label: 11.12.2018
some.share_label