Kokbanan - Yhteishyvä

Kokbanan

Keittobanaani

Till det yttre påminner kokbananen om en vanlig banan, men den är större och kantigare. Skalet döljer ett aningen sött, mjöligt fruktkött, som kräver tillredning.

some.share_label
contributors.writer
Tiina Rantanen
contributors.photo
SOK

Kok-, eller mjöl- eller matbanan eller pisang är en allmän matväxt i tropikerna: Central- och Sydamerika, Karibien, vissa afrikanska länder och Asien. Till skillnad från vanliga bananer används kokbananen endast tillredd. Rå kokbanan är bitter och mjölig. Den används ungefär på samma sätt som potatis i olika soppor, curryrätter och stuvningar.

Näringsinnehåll/100 g skalad kokbanan:

  • Kolhydrat: ca 18,3 gram, även stärkelse (kostfiber) som främjar matsmältningen.
  • Fett: 0,4 gram
  • Protein: 1,1 gram
  • Dessutom innehåller kokbanan rätt mycket C-vitamin, kalium, mangan och B6-vitamin.

Mognadsgraden avgör användningen

Precis som den vanliga bananen, växlar kokbananen färg: gröna är omogna, svarta är mogna. Kokbananens mognad avgör hurdana rätter det är lönt att laga av dem. I handeln kan man hitta kokbananer i olika mognadsstadier, men de mognar i rumstemperatur.

Grön kokbanan: Koka, stek eller fritera

Grön kokbanan är mjölig och lite söt. Den smakar närmast potatis, och kan användas som potatis i olika rätter. Grön kokbanan är fast, och är därför en bra ingrediens i grytor och curryrätter. Om du vill göra bananchips, ska du använda grön kokbanan.

Gul kokbanan: Grilla

Som gul är kokbananen lite sötare och mindre mjölig än som grön. Smaken är ändå inte lika söt som en vanlig banans. Grillad gul kokbanan är gott till både fisk, kyckling och rött kött.

Svart kokbanan: Tillred i ugn

Som svart är kokbananen nästan lika söt som en vanlig banan, och mjuk till konsistensen. Laga t.ex. ugnsbanan av svarta kokbananer och kalasa på dem som dessert.

Hantera kokbanan

Skalet kan sitta verkligt hårt på en grön kokbanan. Det lönar sig att skala den med kniv. Klyv bananen, stycka fruktköttet och ta ut det ur skalet med en kniv. En mogen kokbanan är lättare att tas med, och fruktköttet kan lossas för hand.

publication_info.published_label: 16.6.2016
publication_info.modified_label: 11.12.2018
some.share_label