Kreditkort som används smart ger flexibilitet och trygghet i vardagen - Yhteishyvä

Kreditkort som används smart ger flexibilitet och trygghet i vardagen

Kuvateksti

Nästan alla finländare över 25 år har kreditkort. Men vilka typer av kreditanvändare är vi?

some.share_label
contributors.writer
Sirkku Saariaho
contributors.photo
SOK

Beslutet att använda kreditkort i kassan i matbutiken är spontant. Kreditkort som används smart ger flexibilitet och trygghet i vardagen.

Det börjar redan vara svårt att hitta kontanter i finländarnas plånböcker, men i nästan alla finns det ett betalkort av något slag.

Det börjar redan vara svårt att hitta kontanter i finländarnas plånböcker.

Finländarna är mycket vana kortanvändare. Detta bekräftas av en undersökning om hur finländarna använder kreditkort som Kantar TNS har gjort på uppdrag av S-Banken. Närmare 80 procent av alla finländare som fyllt 25 år använder kreditkort. En fjärdedel av dem har till och med två kreditkort.

Merparten av dem som har fler än ett kreditkort använder i första hand bara ett, en fjärdedel använder fler.

Marketta Lundell, kortexpert och produktgruppschef på S-Banken, rekommenderar två kort. På resor kan man behöva kreditkortet till plötsliga utgifter eller exempelvis till att hyra bil. "Av säkerhetsskäl är det bra att ha två kort särskilt på resor, då klarar man sig även om det ena förkommer", säger Lundell.

Flygbiljetter köps på kredit

På vintern är det lätt att vara kostnadsmedveten och sparsam, men på sommaren går det åt pengar nästan utan att man märker det: man träffar vänner, åker på semester, besöker släktingar och är ofta på resande fot. Man kan ha mer användning för ett kreditkort på sommaren.

Man kan ha mer användning för ett kreditkort på sommaren.

Finländarna betalar ofta sommarsemesterresor och flygbiljetter med kreditkort.

"Man kan gärna betala resor och flyg med kreditkort. När man betalar med kreditkort ger både kortvillkoren och lagstiftningen trygghet, till exempel om flygbolaget går i konkurs", förklarar Lundell.

Eftersom vi köper allt större och dyrare saker på internet numera betonas vikten av kreditkortet som ett säkert betalningsmedel. Undersökningen visar att säkerheten var den tredje viktigaste anledningen till att finländarna använder kreditkort på internet.

Säkerheten var den tredje viktigaste anledningen till att finländarna använder kreditkort.

Vet du hur mycket din kredit kostar?

Pengar har alltid ett pris. Om kreditegenskaperna på kortet är viktiga finns det skäl att kontrollera de faktiska kostnaderna för krediten.

Lundell säger sig vara lite förvånad över hur lite uppmärksamhet finländarna fäster vid kortkostnaderna, enligt undersökningen. Kvinnorna hade betydligt sämre koll på kostnaderna för sina kort än männen.

Det kan kännas krångligt att jämföra kostnaderna för kreditkort. Särskilt om det ingår olika tilläggstjänster i priset är det svårt att få en överblick över de faktiska kostnaderna.

"När man jämför ska man titta på den effektiva räntan, som inkluderar konto avgifter, räntor samt års- och månadsavgifter. Det finns skillnader i kortkostnaderna, så det lönar sig verkligen att göra en jämförelse", säger Lundell.

Jag använder kreditkort

När jag är utomlands 51 %

Till köp på internet 50 %

När jag vill säkerställa att jag vid eventuella problem har lättare att få mina pengar tillbaka 44 %

För att betala större utgifter än normalt 33 %

publication_info.published_label: 28.5.2018
publication_info.modified_label: 11.12.2018
some.share_label