Läsarens önskerecept: Muggtårta i mikrovågsugn - Yhteishyvä

Läsarens önskerecept: Muggtårta i mikrovågsugn

Ninna Mikkonen kontaktade redaktionen med en önskan om ett enkelt recept på bakverk som också passade hennes diet.

some.share_label
contributors.writer
Jenni Saarilahti
contributors.photo
SOK

Ninna Mikkonen, 31, från Helsingfors bor ensam med en kanin som keldjur, och säger sig vilja klara sig rätt enkelt i köket.

"Maten ska vara lätt- och snabblagad. Jag orkar inte med komplicerade recept."

Ninna ser ändå till att maten håller god kvalitet. Hon föredrar inhemsk närmat och äter huvudsakligen vegetariskt.

"Ät sådant som också din mormor skulle känna igen och vars deklaration du förstår, är ett bra motto."

Ninna uppskattar hälsosam mat och håller sig till en specialkomponerad fodmap-diet. På grund av sina magbesvär äter hon inte sockar, laktos eller gluten. Också motionspassen kräver måltidsplanering. Utom med läsning och frivilligarbete är Ninna sysselsatt medsport, hela 20 timmar i veckan.

"Min favoriträtt är nog havregrynsgröten på morgonen: i den blandar jag äggvita, vassleproteinpulver och bär. Gröten smakar himmelskt efter träningspasset, också om den inte låter så."

Läckra matminnen

Ninnas bästa matminnen kom till i familjekretsen.

"Jag har lärt mig laga mat med mamma, och jag minns våra gemensamma bak från barndomen. Särskilt varma minnen har hon av det årliga pepparkaksbaket. Som tonåringar bakade vi ofta baguetter, som vi sedan åt medan vi tittade på våra favoritserier i TV", minns Ninna.

"Som barn red jag, och jag har många fina minnen av lägereldarna vi tände under våra utflykter. Min mormor stekte världens bästa plättar, dem saknar jag ibland. Numera är mormor så gammal, att hon inte orkar laga mat."

Ninna tål äpple. Hon vill att önskereceptet ska vara lättlagat.

"Jag använder mikrovågsugnen flitigt, eftersom det spar energi, så det vore trevligt att få ett recept för mikrovågsugn. Jag skulle också vilja lära mig baka en god och hälsosam tårta eller något annat bakverk."

Vi skapade ett förmånligt, hälsosamt, snabbt och lättlagat bakverk. I degen ingår honung, havregryn, ägg och olja – inget mjöl eller socker. Ninna kan äta äpplen, som gör bakverket saftigt. Julsmaken trollar man fram med kanel eller pepparkakskrydda.

publication_info.published_label: 24.11.2016
publication_info.modified_label: 11.12.2018
some.share_label