Makeupkonstnär Raili Hulkkonens skönhetstips - Yhteishyvä

Makeupkonstnär Raili Hulkkonens skönhetstips

Miten suomalaisen naisen saa hehkumaan, meikkitaiteilija Raili Hulkkonen?

Sminkös Raili Hulkkonen vet hur man får kvinnors ansikten att glöda.

some.share_label
contributors.writer
Anni Nissi
contributors.photo
Kalle Kataila

Raili Hulkkonen, 70, kan med all rätt kallas makeup-konstnär. Hon gör konst: gömmer hängande ögonlock med ögonskugga, hon får trötta ögon att gnistra som diamanter med eyeliner...

Det hela började för 51 år sedan när hon som nybliven kosmetolog fick jobb i Terttu Stenbergs skönhetssalong.

"På den tiden var utelivet inne och många kvinnor lät sminka sig regelbundet. Jag fick verkligen ge utlopp för min kreativitet och skaparglädje", säger Hulkkonen.

En del av societetsdamerna, bland annat Pirkko Mannola, är fortfarande stamkunder hos Hulkkonen.

Bakom kulisserna

Katri Helena, Paula Koivuniemi, Maarit... Raili sminkar många av dagens stjärnor. Sångerskan och skådespelaren Merja Larivaara besöker ofta Raili Hulkkonen dagen före framträdandet. En väl lagd ögonmakeup håller till följande dag.  

Raili är en viktig bakgrunds­faktor i flera TV-produktioner så som Vain elämää (Så mycket bättre) och Tanssii tähtien kanssa (Dansar med stjärnor).

"Jag trivs med farten, flänget och de snabba besluten i TV-sammanhang. Varje gång en artist lämnar sminklogen med självförtroende känner jag att jag har lyckats", säger Hulkkonen.

Hon vill ogärna yvas över sina kända kunder och påpekar att hon helst sminkar vanliga finländska kvinnor.

Snyggt och prydligt

På 1970-talet började Raili Hulkkonen jobba med Max Factors produkter, först som konsulent och senare som utbildare. Jobbet förde henne till många varuhus runtom i landet.

"Jag lärde känna den finländska kvinnan, som är anspråkslös och gärna sparar sminket och sminkandet till fester och andra tillställningar. Kvinnorna borde nog tänka mer på sin dagliga framtoning", säger Hulkkonen.

"Det betyder inte att man ständigt behöver dölja varje rynka och leverfläck."

"En vällagd makeupkräm, ansade ögonbryn och ett snyggt läppstift gör susen", säger Hulkkonen och fortsätter:

"Mitt motto är att läppstift inte hindrar stavgång – armarna, benen och hjärnan fungerar utmärkt även när ansiktet är snyggt och prydligt."

Huden minns

Enligt Raili Hulkkonens filosofi är hyns lyster grunden för ansiktets skönhet och därför är det viktigt att sköta och skydda hyn.

"Huden minns solbrännan från långt tillbaka i tiden och när vi blir äldre börjar skadorna synas. Jag kan inte upprepa mig för ofta: En lätt solbränna är klädsam, men för mycket sol ger rynkor och andra hudförändringar", säger hon.

Den regelbundna ansiktsskötseln behöver inte vara komplicerad eller avancerad: Det enda man behöver är en 24-timmars ansiktskräm, en ögonkräm och ett hudrengöringsmedel, till exempel micellärvatten. En bra makeupkräm skyddar hyn mot ansträngande kyla och blåst. När Hulkkonen ger skönhetsråd betraktar hon helheten: kosten, motionen, kläderna... En person som står mycket i sitt arbete bör bland annat ha lämpliga skor för att må bra.  

"Om fötterna inte mår bra bör man besöka en fotvårdare. Dagens kvinnor borde unna sig själva mer vård och omtanke", avrundar Raili Hulkkonen.

publication_info.published_label: 29.11.2016
publication_info.modified_label: 11.12.2018
some.share_label