Mariela Sarkima är skönhetens ambassadör - Yhteishyvä

Mariela Sarkima är skönhetens ambassadör

Kuvateksti

Mariela Sarkima är skönhetens ambassadör

some.share_label
contributors.writer
Anni Nissi
contributors.photo
SOK

När Mariela Sarkima gick i åk fem och skulle plugga matematik inför ett prov knyckte hon sin mors fjärilformade palett med ögonskugga och satte sig framför skrivbordsspegeln. Under gymnasietiden besökte hon ofta varuhusens kosmetikavdelning och tiggde så kallade testers. Hemma väntade hennes hemgjorda färgkartor för ögonskugga.

I dag, tjugo år senare, är Mariela Sarkima 36 år gammal och en välbekant mångsysslare inom skönhetsbranschen. Epitetet mångsysslare är välförtjänt: Hon har arbetat som sminkös, som stylist, och som aktör i TV-programmet Huippumalli haussa (Toppmodell sökes), hon har skrivit böcker på temat makeup och hårstyling och hon har planerat och designat sminkpenslar. I dag ansvarar hon för bland annat Sokos populära publikation Beauty News.

Under den senaste tiden har Mariela Sarkima trappat ned och ägnat sig själv mer tid, vilket har resulterat i ökat välbefinnande och fräschare framtoning.

"När man har passerat trettioårsstrecket syns stress och brådska i ansiktet. Om jag inte dricker tillräckligt mycket vatten blir min hy grumlig och om jag sover för lite får jag påsar under ögonen.
Den yttre och inre skönheten går hand i hand – både lycka och olycka syns utåt. Skalet inverkar i viss mån på hur man mår och orkar. Ett klädsamt läppstift kan öka självförtroendet inför till exempel ett föredrag", säger hon.

Acceptera skönhetsfel

Vad är vackert enligt skönhetsexperten? Det personliga, lyder svaret. Mariela Sarkima som har arbetat med mode i olika former berättar att man i allmänhet beaktar de personliga dragen när man väljer modeller. Det kan handla om buskiga ögonbryn, synliga hörntänder, olikformade ögon och mycket annat som människor ofta försöker eliminera eller dölja.

"Många kvinnor bär med sig negativa upplevelser väldigt länge. Jag får ibland höra om mindre smickrande kommentarer gällande till exempel näsans eller pannans bredd som har fällts redan på 1960-talet. Om jag spelar mina kort rätt lyckas jag ofta förändra människors uppfattning om sina mer eller mindre inbillade brister", säger hon.

Mariela Sarkima upplever modefotografering som en fantasivärld i vilken hon får leka och vara kreativ, men hennes hjärta klappar ändå mest för sminkande av vanliga kvinnor.

"Jag älskar stunden när en kvinna ser sig i spegeln och lyser upp. Alla kvinnor borde besöka en makeupartist även andra gånger i livet än inför de gamlas dans och sitt bröllop", säger hon.

Kosmetika som pennor och pinnar

Mariela Sarkimas brinnande intresse för smink har inte falnat sedan hon var flicka. Hon botaniserar fortfarande ofta på varuhusens kosmetikavdelning när hon är ledig. När hon var på semesterresa i Japan skickade hon hem en stor låda BB-krämer, ansiktsmasker och andra orientaliska specialiteter som tågfrakt genom Sibirien.

För närvarande vurmar hon för kosmetika förpackad i pennor och pinnar. Flera tillverkare tillhandahåller sådana lösningar för bland annat ögonskugga, läppstift och rouge.

"De så kallade jumbopennorna ger makeupen en naturlig touch. De har utmärkt hållbarhet och de döljer effektivt eventuell torrhet i ögonlockens tunna hud", säger hon.

Mariela Sarkima uppskattar behagliga dofter samt trygga och väl undersökta råvaror. Hon uppmanar alla att välja produkter som rimmar med den egna personligheten.

"Den lämpligaste produkten är inte nödvändigtvis den som damtidningarna skriver om eller den som man tyckte om för fem år sedan. Följ din egen smak", avrundar hon.

Må bra med Marielas tips

Trivs med  dig själv

Ditt ansikte berättar om du är lycklig eller olycklig. Välbefinnande får synas utåt.

Ät rätt

Lyssna till din  kropp. Välj mat  som ger dig energi  och tänk på  måltidsrytmen.

Motionera rätt

Följ inte mode- strömningarna –  välj något som passar dig. Motion får inte  kännas som ett tvång.

Lev livet

Unna dig själv  något trevligt.  Ett läppstift  stjälper ingens budget.

publication_info.published_label: 18.3.2016
publication_info.modified_label: 11.12.2018
some.share_label