Olika chilisorter - Yhteishyvä

Olika chilisorter

Chilit, chilin käyttö ja chilireseptit

Alla chilisorter är besläktade med paprika.

some.share_label
contributors.writer
Taina Salovaara
contributors.photo
SOK

Hettan i chili orsakas av ett ämne som heter capsaicin. Eftersom capsaicin är fettlösligt, lönar det sig inte att "släcka branden" i munnen med vatten. Trots en utbredd föreställning är chilifrukternas frön inte heta, det är däremot de vita mellanväggarna i frukten. Chilins hetta anges i Scoville. I handeln anges chilins styrka på skalan 1–10.

Skölj chilin innan du börjar hantera den. Ta bort skaftet med fäste och klyv chilin på längden. Ta bort fröna (och eventuellt det vita) med en kniv eller spetsen av en liten sked innan du hackar chilin. Rör inte ansiktet eller ögonen med händerna efter att ha hackat chili. Ett bra tips: gnid lite matolja i händerna innan du tvättar dem – det löser capsaicinet.

Rätt milda röda, gula, gröna och orangefärgade chilipaprikor är de allmännaste i handeln i Finland. Dem kan man vara rätt frikostig med och tillsätta med frön och allt. Styrkan varierar från 2 till 5.

Chilisorter

Jalapeño
Den trubbnosiga och köttiga jalapeñon är den populäraste chilisorten i hela världen. Jalapeñons färg varierar från olika nyanser av grön till röd. Styrkan är vanligen 5–6.  Jalapeños säljs också inlagda, som både hela och skivade.

Habanero
Habanero påminner till utseendet om en liten skrynklig paprika. Färgen varierar från orange mot både rött och gult. Som omogen är habaneron grön. Habanero tillsätts i mycket små mängder i maten, dess styrka är 10 på skalan.

Thaichili
De små thaichilifrukterna används mycket i asiatiska kök. De är gröna eller röda till färgen. De tunnskaliga och -köttiga thaichilifrukterna tillsätts vanligen stötta eller hackade som sådana. Styrkan är 6–7.

publication_info.published_label: 7.6.2016
publication_info.modified_label: 11.12.2018
some.share_label