Önskerecept: Medelhavsinspirerad köttpaj - Yhteishyvä

Önskerecept: Medelhavsinspirerad köttpaj

Toiveresepti: Välimeren lihapiirakka

En ny serie börjar! Ulla-Maija gillar god mat och rena smaker. Hon ville variera den traditionella köttpajen. Matredaktören Katri tillredde enligt Ulla-Maijas önskemål en lättare köttpaj med kvarg och smaktillsatser ur medelhavsköket: färska tomater, basilika och vitlök. Pajen, som är bra bjudmat, kan frysas.

some.share_label
contributors.writer
Yhteishyvä
contributors.photo
SOK

Ulla-Maija Tuominen, 50, bor i Lembois i Birkaland. Hon är gift, och har en dotter som redan har flugit ut från föräldrahemmet. Ulla-Maija har ett arbete och säger sig tycka om en god vardag.

– Jag simmar året runt, njuter av att pyssla i trädgården och vara på sjön med min man, och reser gärna med mina vänner.

Insjöfisk och experiment i köket

– Jag gillar enkel och god mat, mat med rena smaker. Gös och abborre, som det finns gott om året om i sjön här intill, är favoriterna. Grönsakerna från den egna trädgården och äggen som de egna hönsen värper smakar också. För mig är det viktigt att veta varifrån maten kommer, säger Ulla-Maija om sina favoriträtter.

– Färdigmat är mycket praktisk till vardags, fortsätter hon. – I veckan kockar jag snabbt enligt bekanta recept, men på veckosluten är jag en experimenterande hemmakock. Jag studerar nya recept, och lägger ned tid och möda på att hitta ingredienser, laga mat och planera dukningen.

Enligt Ulla-Maija är den bästa matstunden ostressad och tillbringad i gott och stort sällskap. Hon minns sina finaste matupplevelser.

– Det är nu trettio år sedan, men jag minns hur pizza, som då var en sällsynt delikatess, doftade på Rosso i Koskipuisto i Tammerfors.

Omväxling i favoritreceptet

Vardagar handlar Ulla-Maija oftast i Sale, till veckosluten handlar familjen oftast i Prisma.

– Köpkorgen fylls ofta av rena basvaror.

Också en erfaren kock behöver emellanåt nya idéer. Ulla-Maija funderar på hur hon skulle kunna variera köttpajen, som är bra och bekväm bjudmat för överraskningsgäster.

– Köttpajen, som man kan tillreda i alla storlekar, är en av mina favoriter; jag har ändå försökt hitta ett recept som är lite lättare och bjuder på nya smakupplevelser. Kunde där till exempel vara örter i stället för svamp?

Medelhavsinspirerad köttpaj

Har du förlagt ett viktigt recept eller behöver du hjälp med ett vardagligt eller exotiskt matproblem? Vi intervjuar läsare och komponerar recept enligt deras önskemål. Kom med! Kontakta: yhteishyva.toimitus@sok.fi

publication_info.published_label: 15.3.2016
publication_info.modified_label: 11.12.2018
some.share_label