Önskereceptet: Matigt med linser och bönor - Yhteishyvä

Önskereceptet: Matigt med linser och bönor

Linssi-papukastike

Husmodern märkte att hon måste lära sig matlagning på nytt då familjen började äta veganmat. Hon önskade sig ett enkelt vegetariskt vardagsrecept.

some.share_label
contributors.writer
Jenni Saarilahti
contributors.photo
SOK

Marianna Soini, 47, är trädgårdsagronom och redaktör och bor i Helsingfors. I familjen ingår också hennes man och två tonåringar.

– Jag gillar trädgårdsskötsel, läsning och sång, berättar hon.

Hon säger att hon också har sysslat en hel del med matlagning, men att hon nu känner sig som en novis i köket. Familjens matvanor har ändrats radikalt.

Först talar vi ändå om matminnen.

– Jag har en massa fina minnen: om lyckade vardagsrätter lagade ex tempore av sådant som jag råkade ha i kylskåpet till  pietetsfullt planerade och tillredda festmåltider, av temafester, enkla men utsökta smakupplevelser som nypotatis och stekt abborre i skärgården och pistaschglass i Rom, berättar Marianne.

Hon berättar att hennes smak har blivit mångsidigare med åren.

– Man kan nog nästan säga att jag är allätare. Jag har massor av favoriträtter, och knappast nånting som jag avskyr. I mitt barndomshem i Tammerfors åt vi vanlig vardagsmat förstärkt med den lokala blodkorven. Min matvärld vidgades då jag stiftade bekantskap med finsmakarna i min mans släkt. Jag lärde mig äta fårstek, gravlax, kräftor, sniglar...

Familjens köpvagn är mångsidig.

– Den innehåller massor av grönsaker, bröd, surmjölk och mjölk, ett par burkar havremjölk, yoghurt, olika vegetariska mjölkprodukter, müsli, grynost, mognad ost, mjölkfritt margarin, tofu, bondböna, laxfilé, pasta och pastasås.

– Jag uppskattar och föredrar inhemska råvaror redan på grund av mitt arbete och min bakgrund. Vi har alltid ätit massor av grönsaker hos oss. Syrade mjölkprodukter äter jag så gott som dagligen, och jag är också mycket förtjust i ost. Om jag skulle bli vegan, är det nog syrade mjölkprodukter och ost som jag skulle sakna allra mest.

Veganmat för hela familjen

Marianna Soini har ingen tanke på att bli vegan, men lär sig laga vegetariskt och veganmat.

– Då vårt äldsta barn blev vegan och minstingen slutade äta kött och mjölk, började jag helt enkelt laga veganmat åt hela familjen. Vi äter också fisk ibland, och då lagar jag något annat åt vår vegan.

– Det är en verkligt stor praktisk och själslig omvälvning, också om det i och för sig är enkelt att laga veganmat: nästan allt man behöver finns i vanliga matbutiker. En vegan i familjen får också dem som äter blandad kost att se över sin diet. Jag har också märkt hur enkelt en ung människa anpassar sig till en ny diet. En tonåring upplever den som något nytt, medan en vuxen upplever den som en förlust.

Förändringarna har också gett husmodern nya synvinklar på matens ursprung.

– Jag tycker inte om att köpa utländskt sojakross eller importbönor, också om veganen har argument för dem. Det inhemska växtproteinets framgång har varit mycket inspirerande!

Ett har inte ändrats trots att familjen har nya matvanor och Marianna ständigt är på utkik efter nya idéer: Maten ska komma snabbt på bordet till vardags.

Därför önskade sig Marianne ett lättlagat recept på närande och god vegansk vardagsmat.

Sås på linser och bönor

Koka kokosris som tilltugg av 2 dl ris, 2 dl kokosmjölk och 2 dl vatten.

publication_info.published_label: 25.7.2016
publication_info.modified_label: 11.12.2018
some.share_label