Önskereceptet: Plockmat för barn och vuxna - Yhteishyvä

Önskereceptet: Plockmat för barn och vuxna

Näppärät broilerinugetit

Enkla kycklingnuggetar
Enklast tillreder man nuggetarna i ugn. Servera nuggetarna som plockmat med grönsaker och dippsås.

Mamman i en barnfamilj önskade sig ett recept på hemlagade kycklingnuggetar, barnens favorit. Hon fick det, och dessutom ett på en gräddfilsdipp, som lockar t.o.m. barnen att äta grönsaker.

some.share_label
contributors.writer
Jenni Saarilahti
contributors.photo
SOK

Aino Mannio är en 35-årig socialpsykolog från Vanda. Barnen, som inte ännu är i skolåldern, ser till att föräldrarna hålls sysselsatta.

– Till vardags äter vi vanlig basmat, säger Aino. – Malet kött, spagetti, kyckling, ris, fiskpinnar, lax... Åt mig själv lagar jag ofta en sallad.

Själv gillar Aino t.ex. sushi och köttfondue, och gillar också många slags grönsaker.

– Bäst tycker jag om fräsch mat, som är vad den ser ut att vara. Gräddsåser gillar jag inte, och inte är jag förtjust i lever heller, säger hon.

På fritiden gillar småbarnsmamman att spela tennis och gå på gymmet. Aino säger också att hon jättegärna lagar mat.

– Har jag bara tid, så gillar jag att stå i köket. Så värst disciplinerad kock är jag nog vanligen inte. Jag komponerar rätter enlig det som jag råkar vara sugen på just då. Oftast smakar jag mig fram. Av matbutikerna föredrar jag ofta till exempel S-market.

Att äta tillsammans är toppen

De bästa matminnena associerar ofta till barndomen, också i Anja Mannios fall.

– På släktens sommarstuga åt hela släkten en gång stroganoff som var tillredd av en älg som farfar hade fällt, berättar hon. – Det var riktigt gott, och jag har ett varmt minne av situationen, att vi alla satt och åt tillsammans.

Kycklingnuggetar hör till Ainos egna barns favoriträtter. Aino önskade sig också ett recept på dem som man kunde använda hemma, till och med laga tillsammans med barnen.

– Det vore trevligt att få ett recept, så man vet vad det finns i nuggetarna. Grönsakerna är bra tilltugg; sådana kunde man alltid äta lite mer av. I synnerhet vår pojke sjåpar sig lite med grönsaker, men dippsåsen gör dem säkert attraktivare.

Vår matredaktör Taina Salovaara skapade ett enkelt recept på nuggetar som tillreds i ugn och därför innehåller mindre fett än vanliga. Dessutom valde hon med tanke på barnen grönsaker, som de gillade att äta råa till dippsåsen. Nuggetarna kan också frysas.

Har du förlagt ett viktigt recept eller behöver du hjälp med ett vardagligt eller exotiskt matproblem? Vi intervjuar läsare och komponerar recept enligt deras önskemål. Kom med! Kontakta: yhteishyva.toimitus@sok.fi

publication_info.published_label: 25.5.2016
publication_info.modified_label: 11.12.2018
some.share_label