Ost i sallader - Yhteishyvä

Ost i sallader

Juustoa salaattiin - tunnetko salaattijuustot

Ost är en fin smakingrediens och ett bra proteintillskott i sallader av alla de slag.

some.share_label
contributors.writer
Taina Salovaara
contributors.photo
SOK

I vardagssallader kan osten med fördel vara lätt och ha låg salthalt. Färskostar som smakar hela familjen, t.ex. grynost, mjuk hemost eller brödost, är bra val. Det finns laktosfria versioner av dem alla.

Mozzarella, halloumi och feta är alla välbekanta salladsostar från Sydeuropa. Eftersom fetaost endast kan tillverkas i Grekland, kallas fetaliknande ostar tillverkade i andra länder t.ex. salladsost. Halloumiost, som har hög smältpunkt, serveras oftast stekt. Pröva också mozzarella, som smälter mycket lätt, i varma sallader.

Man kan tillverka ost också hemma. Filost är en traditionell festrätt, som inte är svår att laga. Man behöver en stor kastrull en hålslev, förbandstyg och en sil.

1. BRÖDOST, i Sverige kaffeost, är en traditionell delikatess från norra Finland, som tillverkas av komjölk med löpe. Ostmassan formas till tunna rondeller som gräddas brunfläckiga. Brödosten, som gnisslar mot tänderna när man tuggar den, kan användas kall i sallader eller värmas i grill eller panna och serveras varm på salladen. Brödost som värmts i grädde och smaksatt med socker är god till frukt- eller bärsallad.

2. GRYNOST, i Sverige keso, är en mild färskost som lämpar sig för en lätt diet. Grynost tillverkas av pastöriserad mjölk genom mjölksyrejäsning. Grynosten har en fetthalt på 0,3 – 5 %. Grynost är en bra proteinkälla. Mitä vähemmän rasvaa juustossa on, sitä enemmän se sisältää proteiinia. Grynost är särskilt lämplig som ingrediens till vardags i sallader och rivna grönsaker.

3. FETA och liknande ostar tillverkas av får-, get- eller komjölk med löpe och syras. Osten läggs oftast in i saltvatten. De syrliga och salta feta- och salladsostarna är utmärkta i helt vegetabiliska sallader. Smulad fetaost utrörd i gräddfil är en god salladsdressing.

4. HEMOST är en färskost med låg fetthalt av komjölk. Smaken är mild och fräsch. Osten är mjuk, och kan enkelt skäras i skivor eller tärningar och tillsättas i grön- och fisksallader.

5. HALLOUMI härstammar från Cypern. Osten tillverkas av får-, get- eller komjölk eller blandningar av dem. Efter ystningen kokas ostmassan i kraftigt saltat vatten. Då uppstår den karakteristiska gummiartade konsistensen. Osten lämpar sig bra för grillning, och kan blötläggas i kallt vatten, om den verkar för salt.

6. MOZZARELLA är en halvmjuk mild färskost, som tillverkas av ko- eller vattenbuffelmjölk. Osten packas i saltvatten för ökad hållbarhet. Osten säljs som kulor i olika storlek och som hela eller skivade stänger.

Filost

publication_info.published_label: 25.5.2016
publication_info.modified_label: 11.12.2018
some.share_label