På Åland pressas färska äpplen till utmärkt must - Yhteishyvä

På Åland pressas färska äpplen till utmärkt must

Ahvenanmaalla puristetaan tuoreet omenat Grannas Äppel -mehuksi

"Ju mer sol, desto mer smak i äppelmusten", vet man på åländska äppelgården Grannas Äppel.

some.share_label
contributors.writer
Jenni Uusilehto
contributors.photo
SOK

Smaken hos äppelmusten från Grannas Äppel på Åland är frisk, fräsch och äkta. Den färskpressade musten tillförs inga tillsatsämnen. Gården har 15 äppelsorter och skörden varierar, vilket medför att mustens smak varierar från sats till sats. "Ju mer sol, desto mer smak", säger äppelgårdens ägare Jan Mattsson.

Familjeföretaget Grannas Äppel grundades av Jan Mattssons far Robert Mattsson på 1960-talet i byn Västanträsk i Finström. Tillverkningen av äppelmust inleddes år 2007.

Jan Mattsson och hans barn har bokstavligen vuxit upp mellan äppelträden. Medan barnen studerar driver Jan och hans hustru Gun gården och företaget. Under skördetiden får paret handräckning av cirka 40 utomstående personer. Robert Mattsson, som i dag är nästan nittio år gammal, är fortfarande med på ett hörn.

Äppelodlingar liksom på en vingård

Äppelodlingarna med sina smala, blott två meter höga träd i spikraka rader påminner om vinodlingar. I syfte att förebygga växtsjukdomar och säkerställa tillräckligt inflöde av solljus beskärs träden varje vinter. De äldsta träden har mer än 30 år på nacken. Den 40 hektar stora äppelgårdens över 100 000 träd trivs i Ålands soliga och milda klimat.

Julija Kitajeva och Inese Baikova plockar stora röda äpplen i en skördeväska, varifrån frukt­erna hälls över i traktorvagnar. Arbetet tär på krafterna. "Under den första skördeveckan värkte axlarna, men nu har de vant sig vid rörelserna", säger Julia Kitajeva.

Efter plockningen läggs äpplena i stora korgar i väntan på sortering. I syfte att säkerställa frukternas hållbarhet är både temperaturen och syrenivån låga i hanterings- och lagerutrymmet. Produktionsarbetare Artis Meiers sänker ner en korg äpplen i vatten, varpå frukterna flyter upp till ytan. "Vattentömningen är både snabb och skonsam", säger han.

Äpplena vägs och sorteras enligt storlek. De frukter som inte uppfyller de stränga kvalitetskraven för butiksfrukt går till musteriet.

Frukterna rengörs omsorgsfullt innan de går vidare till den högljudda saftpressen, där utbytet är ungefär en liter saft ur två kg äpplen. Från pressen och centri­fugen leds saften genom en slang till ett stort kärl i vilken den hettas upp till + 80 °C. Efter pastöriseringen förpackar Anzelika Buckiha musten i tre liters lådor med kran. I obruten förpackning håller musten två veckor i rumstemperatur och i bruten förpackning två veckor i kylskåp.

Inga tillsatsämnen

Dagens välmåendeboom gör att konsumenterna är mycket medvetna om vad de äter och dricker. Man vill ha produkter gjorda på naturliga råvaror utan tillsatsämnen och extra socker.

"Vår must som endast innehåller ren äppelsaft rimmar utmärkt med trenden. Man kan faktiskt dra likhetstecken mellan musten och färska äpplen", säger Jan Mattsson.

Äppelglögg i vinterkylan

Äppelmust lämpar sig utmärkt som bland annat måltidsdryck, barndryck, alkoholfri festdryck och bas i smoothies. När kölden knäpper i knutarna kan musten med fördel kokas till läcker och värmande glögg med kanel, ingefära, anis och kardemumma. Varför inte servera äppelglögg på julen eller ge en flaska hemlagad äppelglögg i julklapp?

Kontrollera tillgången på Grannas Äppel äppelmust i din egen affär på adressen Foodie.fi.

publication_info.published_label: 12.12.2016
publication_info.modified_label: 11.12.2018
some.share_label