Pockande reslust - Yhteishyvä

Pockande reslust

Iskikö matkakuume?

Om man är beredd att bemöda sig en aning behöver drömresan inte vara ekonomiskt oöverkomlig. Tipsen nedan hjälper dig att sy ihop en resa till vettigt pris.

some.share_label
contributors.writer
Heidi Hänninen. Artikkelia on päivitetty 8.6.2016.
contributors.photo
SOK
contributors.source
Lentovertailusivusto momondo.fi ja matkailusivustot rantapallo.fi ja lentodiilit.fi
  1. Eftersom flygresan i allmänhet lägger beslag på en betydande del av reskassan lönar det sig att jämföra olika flygbolag och flygrutter. Priset på exakt samma flygresa kan variera mycket mellan olika försäljningskanaler. När man jämför priserna lönar det sig att beakta flygbolagens så kallade tilläggsavgifter, som kan gälla till exempel bagaget. Vid prisjämförelsen kan man använda olika elektroniska tjänster så som momondo.fi, hintaseuranta.fi och vertaa.fi. Tjänsterna jämför flygpriserna på ett stort antal resesidor. 
  2. Årstiden har stor inverkan på både flygresornas och hotellens priser. Under högsäsong är priserna i allmänhet höga – om man har möjlighet att resa under lågsäsong får man i regel resan till ett betydligt lägre pris. Under för- och sensommaren är prisnivån i allmänhet betydligt lägre än under högsommaren. Den som vill besöka till exempel New York kan spara en vacker slant genom att förlägga resan till någon av vintermånaderna.
  3. Veckodagen inverkar också på flygresans pris. Biljetterna är i allmänhet dyrast under veckosluten när många flyger och far. Varför inte resa på till exempel en tisdag när priserna är låga? Under storhelger så som jul och påsk är priserna i allmänhet höga.
  4. Tumregeln är att ju tidigare man bokar sin resa desto lägre är priset. Detta gäller i synnerhet de så kallade lågprisbolagen, vars priser är avsevärt mycket lägre om bokningen görs i god tid. Om man är flexibel kan man också hitta förmånliga sista minuten-resor, men då gäller det ofta att kunna resa redan samma eller följande dag. 
  5. Antalet mellanlandningar påverkar biljettpriset – direktflyg är dyrare än flygresor med mellanlandningar. Mellanlandningarna gör flygresan längre, men i gengäld sparar man en vacker slant. Ifråga om långa flygresor kan prisskillnaden vara betydande.
publication_info.published_label: 8.6.2016
publication_info.modified_label: 11.12.2018
some.share_label