Potatisodlare Pasi Vehmanen: De första potatisarna tas upp för hand - Yhteishyvä

Potatisodlare Pasi Vehmanen: De första potatisarna tas upp för hand

Perunanviljelijä Pasi Vehmanen: "Ensimmäiset varhaisperunat eivät tarvitse edes voita"

Medan vi andra drömmer om rund och fräsch nypotatis odlar Pasi Vehmanen läckerheten i skärgården med varsam hand.

some.share_label
contributors.writer
Hanna Jensen
contributors.photo
SOK

"Veckan före midsommar sover jag endast några timmar per natt. Under nypotatisens verkliga högsäsong gäller det att jobba hårt och hålla maskinparken i skick. Odling av nypotatis kräver en stor portion handarbete.

Som pojke odlade jag potatis tillsammans med mina föräldrar och under de år jag bodde på annan ort tillbringade jag all min fritid på gården. Odling är en livsstil.

Marken här på ön Aaslaluoto i Rimito lämpar sig utmärkt för odling av potatis. Vi har åkrar med sand, mull och lermylla. Mullpotatisen smakar bäst.

Vi bedriver växelbruk, vilket innebär att vi alternerar mellan potatis och andra grödor. Växelbruket håller jorden porös och näringsrik.

Odlingen av potatis upptar knappt två månader av året. När potatisen är skördad sår vi klöver och rättika, som upprätthåller markens struktur och förhindrar erosion samt utläckning av näringsämnen i grundvattnet och havet.

Kemikalier och gödselmedel löser inga problem. De bara skjuter upp problemen. När marken är i skick ger den god skörd. Välmående jord är porös och rik.

Vi började planera årets växtsäsong redan i september när vi bärgade den sista skörden.

Jag kartlade mina misstag för att kunna undvika dem i år och få ännu bättre potatis. Jag konstaterade bland annat att sättidpunkten för vissa sorter krävde justering.

Nypotatis bör sättas före första maj.

Inledningen av växtsäsongen är som julafton för en potatisodlare.

Nypotatisen bör sättas före första maj. De första potatisarna kan i allmänhet skördas i början av juni.

Våra åkrar finns runt sjön Meinikkalanjärvi som förser oss med vatten. Under kyliga vårar skyddar vattnet potatisen mot frysning och potatisskorv.

Potatisen bevattnas genom en väv, men det gäller att vara försiktig. Om plantorna får för mycket vatten blir potatisen vattnig och smaklös.

Under svala vårar växer potatisen långsamt, vilket gagnar smaken. Potatisen mår alltså bra av relativt låg temperatur.

Det enda jag skulle byta bort som potatisodlare är de vårnätter när jag är tvungen att springa runt på åkrarna och skydda plantorna mot frost."

"Framförädlingen av en ny potatissort räcker ungefär tio år. Vi odlar huvudsakligen de relativt nya sorterna annabelle och colomba som har mjuk konsistens, tål kokning och smakar bättre än siikli. Timo har jag ratat för länge sedan.

Vi har låtit kunderna provsmaka annabelle. Nio av tio har blivit stormförtjusta i sorten.

Vår senaste specialitet är den sjukdomskänsliga sorten blue congo som skördas tidigast i september. Sorten är potatisodlarens mardröm, men den är spännande och annorlunda.

Det är ett sant nöje att förse finländarna med ren och välsmakande ny-potatis.

Potatisen når de lokala affärerna på en timme.

Potatis som levereras direkt till de lokala affärerna finns i hyllan en timme efter upptagningen. Om potatisen går via en partiaffär finns den i hyllan inom ett dygn räknat från upptagningen.

Jag tröttnar aldrig på den första nypotatisen, som jag gräver upp för hand för att inte skada det känsliga skalet. Den första potatisen tarvar ingen smörklick.

Ibland besöker jag affärerna för att se hur potatisen ser ut i hyllan.

Det spelar ingen roll att affärerna säljer utländsk nypotatis innan den inhemska säsongen inleds, men jag hoppas att den importerade potatisens relativa smaklöshet inte påverkar den finländska nypotatisens rykte negativt.

När säsongen har startat räcker den inhemska nypotatisen till för alla.

Jag tycker om att experimentera. Konsumenterna borde våga tillreda potatis också på annat sätt än genom kokning. Svenskarna och danskarna tillreder potatis på grill och i mikrougn. I Danmark kan man köpa grillfärdig potatis.

Min sambo Saris och min generation uppskattar snabbhet. Vi tycker att potatis borde säljas i portionsförpackningar.

I Mellaneuropa kan man köpa bakpotatis, salladspotatis, fransk potatis och så vidare, men hos oss är utbudet begränsat till fast potatis, mjölig potatis och allroundpotatis.

Om man lagar mos av fast potatis blir moset klibbigt och klistrigt. Till potatismos bör man välja mjölig potatis, som ger sammetslent och behagligt mos."

publication_info.published_label: 13.6.2017
publication_info.modified_label: 11.12.2018
some.share_label