Rosa Liksom: "Jag gillar självbetjäningskassor" - Yhteishyvä

Rosa Liksom: "Jag gillar självbetjäningskassor"

Rosa Liksom: "Rakastan itsepalvelukassoja"

Rosa Liksoms bok Everstinna utkom i september. Liksom har skrivit även en novell i den av SOK och SKS utgivna boken Ruoka-Kalevala – eli makumuistoja Suomesta

Författaren Rosa Liksom handlar okomplicerad mat och besöker alltid samma affär.

some.share_label
contributors.writer
Leena Raivio
contributors.photo
SOK

Jag upplever mat som bränsle: Jag är inte särskilt intresserad av maten, men jag behöver den för att hållas på benen. När jag jobbar intensivt kan jag glömma bort att äta ett helt dygn. Därför har jag valt att äta enligt standardformuläret frukost, lunch, middag och kvällsvard.

När jag handlar köper jag alltid samma livsmedel, nämligen potatis, grönsaker, fisk, äpplen, mjölk, ost, rågbröd och naturell yoghurt. Jag besöker alltid samma affär. Eftersom jag upplever mataffären som en funktionell plats behöver jag ingen betjäning. Jag gillar självbetjäningskassor. Jag lärde mig använda dem i ett tidigt skede och jag använder dem så ofta jag kan för att snabbt kunna lämna affären.

Till mitt matbord bjuder jag in människor av olika typ och ålder. Jag brukar beställa asiatisk mat från en cateringtjänst. Arrangemanget passar mig utmärkt: Den förmånliga maten levereras till hemdörren i en värmebox. Om gästerna är många tillreder jag själv maten eftersom det blir billigare än att beställa den. Jag tycker om att vara värdinna, att servera och att konversera.

Jag vurmar för inhemska bär. Min favorit är blåbär, tätt följda av hjortron och lingon. Jag äter bär till bland annat gröt och yoghurt.

Min viktigaste insikt ifråga om mat är keep it simple! Enkel och okomplicerad mat är god. Jag använder inga andra kryddor än salt och peppar. Jag tycker inte om röror. Fisk är bäst som ättiks- eller sojamarinerad och det bästa tillbehöret är potatis.

publication_info.published_label: 14.10.2017
publication_info.modified_label: 12.12.2018
some.share_label