Sallat lättar upp måltiden - Yhteishyvä

Sallat lättar upp måltiden

Salaatti antaa keveyttä ateriaan

Det finns en lång rad olika sallater. De flesta av oss känner till bladsallat, huvudsallat och kinakål, men har du ätit ekbladssallat, friséesallat eller romansallat? Sallaterna, som har lågt energivärde, lättar upp måltiden och tillför både smak och färg. Vissa sallater kan med fördel användas som ingrediens i varmrätter.

some.share_label
contributors.writer
Krista Korpela-Kosonen
contributors.photo
SOK

Sallat har ingått i människans kost under flera sekler. En av dagens populäraste sallater, huvudsallaten, härstammar från vildsallaten som fortfarande växer i Sydeuropa, Asien och norra Afrika. På 1400-talet började sallaten importeras till England varifrån den spreds till bland annat Norden och Finland.   

Eftersom sallaterna har lågt energivärde och ett vatteninnehåll på upp till 95 procent lämpar de sig utmärkt som måltidsutfyllnad. Om halva portionen utgörs av sallat och andra grönsaker minskar måltidens energiinnehåll avsevärt. Cirka 1,5 dl sallat motsvarar en femtedel av det rekommenderade dagliga intaget av grönsaker.   

Sallat innehåller flera nyttiga näringsämnen, bland annat folater, karotenoider, K-vitamin och kalium.  

Sallat ger många rätter smak, struktur och färg. Varför inte laga en hälsosam och trendig grön smoothie på sallat, grönsaker och frukt? Vissa sallater kan med fördel användas som ingrediens i varmrätter. Exempelvis issallat, isbergssallat och romansallat, som tål uppvärmning, lämpar sig utmärkt i gryt- och wokrätter. Det lönar sig i allmänhet att tillföra sallaten i tillredningens slutskede.

publication_info.published_label: 25.2.2016
publication_info.modified_label: 11.12.2018
some.share_label