Serto Kirjo tillverkas i Åbo - Yhteishyvä

Serto Kirjo tillverkas i Åbo

Serto Kirjoa valmistetaan Turussa

Receptet till det flytande tvättmedlet Serto Kirjo uppdateras enligt finländarnas önskemål.

some.share_label
contributors.writer
Laura Friman
contributors.photo
SOK

"Sertoa sen olla pitää!" (Serto ska det vara!) är en slogan man inte glömmer. Då de första Serto-tvättpulvren lanserades år 1970, etsade sig denna slogan fast i finländarnas minne. Alla vet dock inte att de traditionsrika tvättmedlen från starten tillverkades i Åbofabriken i Räntämäki. På samma ställe, numera KiiltoClean Oy:s fabrik, tillverkas fortfarande Serto-produkter.

Det flytande tvättmedlet tillverkas i jättestora grytor, i vilka råvarorna blandas maskinellt med varandra. För att kunna se in i baljan, måste man klättra upp en bit på en stege. En del av råvarorna som hällts in i grytan löser upp sig på ett par minuter, men då andra ingredienser sätts till startas i grytan kemiska reaktioner, som varar en längre tid. Hela processen tar drygt tre timmar. På en dag tillverkas i grytan två satser Serto Kirjo flytande tvättmedel. Då blandningen har puttrat tillräckligt länge i de sakta surrande stålbaljorna, flyttas den till en mycket bullrigare tappningshall.

Mitt i produktionshallen ljuder en radio. Dess volym måste ökas ordentligt, för att få spellistornas låtar att höras över maskinernas brus och smällar. På transportbandet snurrar nu en oändlig rad vita flaskor med tvättmedel.

I slutet av linjen kläds flaskorna i en lockande, anilinröd dräkt: på Serto Kirjo-flaskans sidor blommar yppiga karelska rosor. Ett plastemballage, "sleever", ger den tunna flaskan den nödvändiga fastheten. Både flaskorna och emballagen görs i Finland.

"Konsumenterna förväntar sig att tvättmedlen ska vara allt mer miljövänliga. Det tycker jag är positivt", säger produktionschefen Tapio Katajamäki.

"Serto Kirjo innehåller inte fosfater, zeoliter eller färgämnen, och en stor del av dess aktiva ämnen är snabbt biologiskt nedbrytbara. I hela produktionsprocessen beaktas miljöeffekterna, till exempel genom att minimera mängden förpackningsmaterial."

För finländskt arbete

Hundratals tvättmedelsflaskor rullar fram till sommarjobbaren Maria Pullinen och sedan snabbt vidare i stålkarusellen. Medan Pullinen sköter förpackningsarbetet hinner hon hojta att det bästa i jobbet är en cool och humoristisk arbetsmiljö och omväxlande arbetsuppgifter. Alla tjugo anställda i hallen får bekanta sig med de olika momenten på linjen, så att jobbet inte blir för enformigt.

Pullinen studerar kemiteknik, så sommarjobbet på KiiltoClean Oy tangerar studierna på ett intressant sätt. Hon hoppas att tillverkningen av Serto-produkter på Åbofabriken skulle bli bättre känd i Finland, för hon tycker att valet av en närproducerad flaska är föredömligt i recessionstider.

"Att gynna inhemska produkter skapar arbetstillfällen i Finland", påminner Pullinen.

Sedan sätts transportbandet i gång på nytt och flaskorna sätts på pappunderlägg. Snart är otaliga tvättmedelsflaskor i sexpack färdiga att skickas iväg till olika butiker runtom i Finland.

Recept på ett perfekt tvättmedel

Det ambitiöst finslipade Serto Kirjo tillverkas och tappas på flaska i produktionssalar, men samtidigt sker ett betydande tankearbete både i laboratorier och med datorer, för att ytterligare förbättra produkten. Sot, blod eller mjölk – produktutvecklingskemisten Tomi Peltonen vet hur fläckar fås bort. Företaget beställer testtyg från en tysk fabrik. Med dem kartläggs olika typer av smuts och deras egenskaper noggrant. På testtygerna skvätter man enligt behov till exempel kola, kaffe eller kakao. Alla fläckar beter sig olika, men man måste lyckas få bort dem alla.

Det hemliga receptet bakom tvättmedlet uppdateras kontinuerligt enligt nya forskningsrön och konsumenternas önskemål, men små förbättringar görs även utan att konsumenten vet om dem. Under de fyra år Tomi Peltonen arbetat här har produkten hunnit ändras en del.

"Jag blev faktiskt själv förvånad till en början över hur hektiskt det här jobbet är", säger Peltonen och skrattar.

"Kemistens arbete är rätt osynligt, men omfattar mycket mer än utarbetande av recept."

Som helhet är Serto Kirjo mycket annat än ett beprövat recept. Alla faktorer som påverkar tvättupplevelsen har analyserats i företaget under årens lopp. Förpackningen gör skillnad – och inte bara genom ett lockande utseende.

"Jag är mycket nöjd till exempel med tapplösningen på förpackningen", skryter Tomi Peltonen.

"Korken fungerar behändigt som doseringsmått. Dessutom flyter produkten perfekt – ett för tunt tvättmedel upplevs som ineffektivt blask, ett för tjockt blir kvar på tappens botten. Föreställningarna har stor betydelse."

Även produktens mått och vikt är resultat av noggrant övervägande: i utvecklingsskedet har flaskan hanterats i många händer av olika storlek.

Tvättandets framtid

Att förutse framtiden är inte lätt, men vissa trender börjar redan göra sig gällande vid konferenser och mässor inom branschen. Tomi Peltonen tror att tvätten i framtiden blir allt mer överdrivet kosmetisk.

"Tvättmedlen förväntas i framtiden inte bara rengöra, utan även vårda", tippar han.

"I framtiden innebär tvätten inte bara att ta bort fläckar, utan den borde även avlägsna ludd som uppstår då fibrer bryts av."

Men de grundläggande kraven har inte ändrats: finländarna vill framför allt ha ett effektivt tvättmedel. Dessutom ska det vara lätt att använda. Å andra sidan är vi ett priskänsligt folk: pris och kvalitet måste hänga ihop, annars blir det inget köp. Företaget som tillverkar Serto litar ändå på att det kan uppfylla kraven även i fortsättningen.

Dosera tvättmedlet enligt anvisningarna. För mycket är onödigt.

publication_info.published_label: 14.8.2015
publication_info.modified_label: 11.12.2018
some.share_label