Signaturmelodin ger gåshud - Yhteishyvä

Signaturmelodin ger gåshud

Euroviisufani saa kylmiä väreitä viisutunnuksesta

Eurovisionens signaturmelodi ger Jouni Pihkakorpi gåshud. Eurovisionsklubbens ordförande ser tävlingen på ort och ställe för sextonde gången i ordningen.

Eurovisionen, Schlager-EM, ESC – kärt barn har många namn – är årets definitiva höjdpunkt för Jouni Pihkakorpi. Den sanne fantasten reser till årets tävling i Wien för att heja på Finlands bidrag.

some.share_label
contributors.writer
Heidi Hänninen
contributors.photo
SOK

Slutet av maj är årets höjdpunkt för alla Eurovisionsfantaster. De ivrigaste nöjer sig inte med att se schlagertävlingen på TV, utan de packar sina väskor och reser till tävlingsorten för att insupa atmosfären. Eurovisionsfantasten hejar alltid på hemlandets bidrag, även om det inte är hans eller hennes favoritlåt. Kläderna är viktiga – man reser inte till ESC i jeans, utan det gäller att ha ny och fräsch stass varje gång man åker. Finlands flagga och en banderoll hör till rekvisitan när Jouni Pihkakorpi, som är ordförande för Finlands Eurovisionsklubb OGEA Finland, sällar sig till den förväntansfulla publiken.  

Jouni, 48, blev biten av Eurovisionsflugan när han besökte ESC-finalen i Stockholm år 2000.  

"Finlands bidrag var inte så bra, men stämningen var fantastisk. Sedan dess har jag suttit i publiken under varje Schlager-EM", säger han.  

Ett par år efter finalen i Stockholm blev Jouni aktiv medlem i Eurovisionsklubben. Förra hösten arrangerade han för sjätte gången i ordningen en Eurovisionskryssning för sammanlagt 2 000 fantaster från 18 länder. På programmet stod bland annat underhållning av tidigare Eurovisionsartister, entusiastträffar och Eurovisionskaraoke. 

"Kryssningen bjöd på 22 timmar intensiv Eurovision", säger Jouni och tillägger att nästa kryssning går av stapeln i september.

Före det styr Jouni kosan till Schlager-EM för sextonde gången i ordningen. Under sitt tio dagar långa besök i Wien, som står värd för årets tävling, hinner han inte beundra stadens sevärdheter eftersom tävlingen och kringarrangemangen tar all hans tid. Jounis Eurovisionskostym är nästan färdig – i år blir det en blåvit stass med inslag av punk för att hedra Finlands representant Pertti Kurikan Nimipäivä. Resan kulminerar i semifinalerna och finalen.    

Enligt Jouni är stämningen under tävlingsdagarna obeskrivlig.

"Eurovisonshobbyn är trevlig och själva tävlingen är som en karneval. Alla är på gott humör och ingen hänger läpp om det egna landets bidrag inte vinner. Om Finland inte går till final får man faktiskt heja på Sverige", avrundar Jouni Pihkakorpi med glimten i ögat.

Årets Eurovision, som ordnas i Wien, är den sextionde i ordningen. Den första semifinalen går av stapeln 19.5 och den andra 21.5. Finalen sjungs 23.5.

publication_info.published_label: 24.4.2015
publication_info.modified_label: 11.12.2018
some.share_label