Ska du åter i skolbänken? Kom ihog dessa råd - Yhteishyvä

Ska du åter i skolbänken? Kom ihog dessa råd

Oletko lähdössä opintovapaalle? Nämä vinkit kannattaa huomata talousasioissa

Projektdirektör Sami Ylisaari, 41, blir studieledig efter 17 år i arbetslivet. Han vill veta hur det lönar sig att sköta ekonomin under ledigheten. S-Bankens expert Antti Eronen ger råd.

some.share_label
contributors.writer
Noora Valkonen
contributors.expert
Antti Eronen, S-Pankki
contributors.photo
SOK

Hur skall jag sköta min ekonomi under studieledigheten? Mina inkomster minskar med nästan 50 procent, för vuxenstudiestödet är cirka 60 procent av bruttolönen.

Det lönar sig att spara inför studieledigheten, men man klarar sig även genom att minska utgifterna. Gör en noggrann utgiftskalkyl under exempelvis ett halvt år före den planerade ledigheten. Hyran eller bolagsvederlaget måste naturligtvis betalas, men konkurrensutsättning av andra tjänster så som elektricitet och försäkringar kan ge betydande inbesparingar. Det lönar sig också att se över eventuella tidningsprenumerationer och betalkanaler och att minska antalet restaurangbesök.

Hur hanterar jag oförutsedda utgifter så som en bilreparation under studieledigheten?

En sparbuffert är den bästa lösningen. Om pengarna inte räcker och utgiften är nödvändig lönar det sig att lösa knuten i samråd med banken.

Hur sköter jag mitt bolån under studieledigheten?

Diskutera låneskötseln med banken i god tid före ledigheten. Temporär amorteringsfrihet och minskade amorteringsbelopp är två alternativ.

Lönar det sig att spara under studieledigheten?

Det lönar sig alltid att spara. Även små månatliga sparbelopp blir en nätt summa med tiden. Det lönar sig inte att låta pengarna ligga på ett konto. S-Bankens S-Sparfonder erbjuder olika sparalternativ.

publication_info.published_label: 29.7.2017
publication_info.modified_label: 11.12.2018
some.share_label